Animalele de companie ne fac întotdeauna viața mai frumoasă. Acestea ne pot alina singurătatea, pot reduce stresul din viața noastră sau pot încuraja interacțiunea socială. De asemenea, animalele de companie ne oferă adesea iubire necondiționată și afecțiune. Grija pentru un astfel de ,,prieten necuvântător” poate chiar să ne prelungească viața. În același timp, acest lucru înseamnă și responsabilitate.
Sănătatea înainte de toate
Avantajele de a avea animale de companie sunt multe și utile, pe lângă frumusețea de a-ți petrece timpul în compania unui prieten devotat. Deparazitarea animalelor de companie vine însă la pachet cu deținerea acestora. Studiile recente au început să exploreze științific beneficiile legăturii om-animal. American Heart Association a corelat deținerea animalelor de companie, în special a câinilor, cu un risc scăzut de boli de inimă și o longevitate mai mare.
În același timp, atunci când alegem să împărțim casa în care locuim cu alte animale, este obligatoriu să ținem cont și de repercursiunile pe care acest lucru îl poate avea asupra sănătății noastre. Trebuie să apelăm la antiparazitare pentru că paraziții interni și externi sunt foarte periculoși atât pentru animale, cât și prentru oameni, fiind agenți care pot fi transmise diferite boli, multe dintre ele cu un grad ridicat de risc. Proprietarii de animale de companie pot fi infestați cu paraziții pe care îi pot aduce acești mici ,,prieteni”, astfel că deparazitarea animalelor de companie este importantă, atât pentru sănătatea acestora, cât și pentru sănătatea întregii familii. Unor câini li se recomandă deasemenea suplimente alimentare, cum ar fi aplazyl.
Cele mai fidele informații despre cum să ai grijă pe termen lung de cățelul sau pisica ta, le poți afla de la medicul veterinar. Acesta este cel mai în măsură să îți recomande ce vaccinuri trebuie făcute, dar și ce măsuri de prevenție se pot lua pentru a evita infestarea acestora cu paraziți. Deparazitarea este de două feluri: internă și externă, în funcție de paraziții care trebuie eliminați. De exemplu, în cazul viermilor intestinali este necesară o deparazitare internă, în timp ce pentru eliminarea puricilor și a căpușelor este indicat să îi faci animalului de companie o deparazitare externă.
Când și cum se realizează deparazitarea?
În general, deparazitarea este efectuată de către medicul veterinar, prin vaccinare. Sunt însă situații în care aceasta se poate realiza și la domiciliu, cu ajutorul antiparazitarelor externe sau interne, care se găsesc sub formă de soluții concentrate, prafuri, spray-uri sau pastile. Prima deparazitare internă este indicat să aibă loc la vârsta de 6-14 săptămâni a animalului de companie respectiv. De obicei, se face înaintea primei vaccinări a acestuia, iar apoi se repetă de 2-4 ori pe an, în funcție de recomandarea medicului veterinar. Acestea sunt câteva informații utile în legătură cu importanța deparazitării corecte a micilor noștri coegi de apartament, pentru ca astfel să le protejăm sănătatea. În acest mod putem evita însă și propria noastră contaminare și a membrilor familiei cu diferiți paraziți și cu bolile pe care aceștia le transmit.