sars-cov2: creatorul vaccinului pfizer estimează revenirea la „o viață normală” spre mijlocul anului 2021

Ugur Sahin, omul de știință din spatele primului vaccin Covid-19 care a aprobat studiile clinice intermediare,  este încrezător că antidotul poate pune capăt pandemiei coronavirusului. BioNTech și Pfizer au anunțat la începutul acestei săptămâni că candidatul lor la vaccin a demonstrat o eficacitate de 90% în studiile de fază 3, o descoperire cu care omenirea va putea lupta împotriva SARS-CoV-2.

Directorul executiv al BioNTech estimează că „am putea reveni la viața normală la mijlocul anului viitor”, dar avertizează și că „aceasta va fi o iarnă dificilă”. Într-un interviu pentru rețeaua Sky News, el a explicat că, deși vaccinul poate fi administrat din decembrie, „situația nu se va schimba drastic” și că „se va înrăutăți înainte de a se îmbunătăți”.

YouTube video

Și într-un interviu acordat The Guardian, Sahin și-a exprimat optimismul. “Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: Da. Cred că și protecția împotriva infecțiilor simptomatice va avea se va îmbunătăți dramatic”, a spus omul de știință.

Citește Cine sunt soții care au dezvoltat vaccinul anti covid 19

Omul de știință a recunoscut că până când nu au fost dezvăluite rezultatele de luni, nu era sigur dacă vaccinul său va declanșa o reacție suficient de puternică din partea sistemului imunitar uman. „Ar fi fost posibil ca virusul să nu fie  ținta vaccinului, să ajungă la celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus„

Shain a explicat că „vaccinul împiedică Covid-19 să intre în celulele noastre. Dar chiar dacă virusul intră, celulele T îl atacă și îl ucid. Am antrenat foarte bine sistemul imunitar pentru a perfecționa aceste două mișcări defensive. Acum știm că virusul nu se poate apăra împotriva acestor mecanisme.

Citește Cât va costa vaccinul anti covid de la Pfizer

În ceea ce privește durabilitatea imunității, omul de știință estimează că cei care au primit vaccinul vor fi imuni la coronavirus timp de cel puțin un an. Studiile la pacienții cu Covid-19 au arătat că cei cu un răspuns imun puternic au încă acest răspuns după șase luni. “Îmi imaginez că am putea fi în siguranță cel puțin un an” a spus Ugur Sahin.

.

Ultima oră

Comentariul meu