Detalii din culisele schimbărilor de șefi de la Urgența din Sibiu - Șicane la nivel înalt

Constantin Roșca (foto dreapta) a șocat pe toată lumea în luna ianuarie a acestui an când și-a dat demisia de la șefia Urgenței din cadrul Spitalului Județean, după 15 ani în acest post. În locul său a fost numit Bogdan Csillag (foto stânga), coordonatorul SMURD Sibiu. Joi, 12 noiembrie, și acesta și-a înaintat demisia din funcția de conducere, dar a rămas să activeze ca medic urgentist. La conducerea UPU a revenit Constantin Roșca. Schimbul acesta între șefi se pare că s-a produs din cauza unor șicane între medici, care au ajuns chiar și la Departamentul pentru situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Demisia lui Roșca

Constantin Roșca a anunțat în luna ianuarie că a demisionat din motive personale- oficial. Neoficial însă acesta a fost ”săpat” tocmai de Bogdan Csillag, care ar fi trimis mai multe scrisori anonime către conducerea spitalului în care reclama activitatea medicului Roșca. Sătul de aceste șicane, Roșca și-a dat demisia. În locul său a fost numit Bogdan Csillag, care se spune că este omul lui Raed Arafat. Secretarul de stat ar fi sunat personal la Sibiu și ar fi cerut ca Bogdan Csillag să fie numit șef la UPU.

Csillag, neagreat de colegi

Bogdan Csillag și felul lui de a conduce Unitatea Primiri Urgențe se pare că nu a fost deloc pe placul colegilor medici, iar într-un final nici pe placul conducerii. ”Nu este făcut pentru a fi șef. Ne cerea să facem gărzi, dar unii nu au contract pentru gărzi. El făcea două trei gărzi pe lună, iar în rest își trecea 7 ore administrative. Păi ce medic e ăsta? În plus, felul de a vorbi și de a coordona oamenii nu a fost deloc oportun, mai ales în condițiile acestea, de pandemie. La un moment dat a avut o discuție mai aprinsă cu Florin Grosu (n.r. directorul medial al Spitalului), într-un final și-au dat toți seama că nu e omul potrivit la conducerea UPU și a demisionat”, spune unul dintre medici.

Legat de aceste aspecte, Bogdan Csillag a spus că ”Eu nu am avut nicio problemă cu colegii, dacă au fost nemulțumiri, la mine nu au ajuns. Legat de demisie nu vreau să comentez nimic”

Roșca ”E momentul să lăsăm orgoliile deoparte”

Constantin Roșca a fost numit interimar la conducerea UPU Sibiu. În contextul pandemiei, pentru ocuparea definitivă a postului nu se poate organiza concurs, așa că nu se știe cât va dura interimatul. ”M-au numit pe mine ca o soluție de a ieși din criză. În Sibiu este o situație disperată și încercăm să găsim o soluție, să ne punem de acord, nu fiecare să își vadă interesul. Este momentul să lăsăm orgoliile deoparte și să găsim soluții”, a spus Constantin Roșca pentru Ora de Sibiu.

Constantin Roșca a acceptat să revină la conducerea UPU cu o condiție- ca secțiile Medicală I și II să devină secții covid. Acest lucru s-a întâmplat chiar de vineri, 13 noiembrie, asta chiar dacă în ședința Consiliului Județean de Urgență Sibiu de miercuri managerul spitalului, Liliana Coldea, spunea că pentru moment cele două secții nu pot primi pacienți covid. ”Aceasta a fost cerința mea principală. În plus, am spus că trebuia ca spitalul să devină spital covid, iar patologiile medicale să fie trimise către alte spitale”

Cât despre faptul că ar putea fi ”șicanat” din nou, Constantin Roșca a spus ”Dacă vor fi aceleași tensiuni a treia oară sigur nu revin. Dacă voi fi lăsat să îmi fac treaba, o voi face. Nu mai e momentul de orgolii, cu toții trebuie să lucrăm să găsim soluții”, a declarat pentru Ora de Sibiu.

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

7 Commentarii

Publică

  1. Dr Roșca- cel mai bun medic pe care îl are UPU Sibiu. Colectivul spitalului stie asta. Sper sa rămână in funcție mulți ani de acum înainte. Un om competent, care si-a câștigat postul prin capacitatea lui extraordinara, si nu prin criterii politice.

  2. Iti trebuie ceva tupeu sa te revolti cand esti medic de medicină de urgenta (ca asta ti-ai ales tu sa faci asumandu-ti decizia) ca te pune șeful in gărzi. Mai ales cand locuiești zilele astea într-un oraș ca Sibiul cu o rată de infectare explozivă. Cine sa asigure continuitatea în SMURD daca doctorii refuză să facă gărzi ?! Prin lege șeful de sectie se poate degreva de gărzi pentru ca activitatea de coordonare necesita mult timp si energie. Si totusi dr.Csillag nu a facut-o. Sa-i reprosezi șefului ca face doar două trei gărzi cand altii nu fac nici una si nici nu coordonează activitatea UPU inseamna sa ai mare tupeu. Normal ca în aceste condiții Bogdan a devenit indezirabil…

  3. Dr. Bogdan Csillag a fost si este iubit si respectat de colegii din Tirgu Mures unde s-a format si a activat o bună perioadă. Sa nu uitam ca aici se continuă activitatea inițiată si pornită de dr. Raed Arafat, colegii lucrează dupa disciplina si stilul impuse de dansul. Poate acest lucru nu este neaparat agreat in alte părți (da, aici mereu s-a lucrat mult uneori si ore suplimentare efectuate în sistem de voluntariat si de multe ori colegii au făcut sacrificii personale imense pentru realizari de calitate dar asta a facut ca Tirgu Mures-ul sa fie etalon in ceea ce priveste medicina de urgenta). Pe Bogdan ni-l amintim din colaborările si interacțiunile din timpul gărzilor ca un om serios, inteligent, profesionist, preocupat de rezolvarea cazurilor sosite in UPU. Sa nu uitam conditiile in care au lucrat acești oameni in ultimele luni si presiunea imensa la care au fost supuși într-un oraș cu rata de infectare imensa la suta de mii de locuitori. Daca nu mă înșel a fost in concediu de boala, probabil infectat cu covid 19. Deci cum este domnilor jurnaliști sa iti sacrificii zilnic sănătatea și să îți riști viata in slujba oamenilor si sa vina un jurnalist obraznic si sa scrie mizerii si lucruri denigratoare? Dumneavoastra ce faceti ca sa ajutati oamenii? Lui Bogdan multe îi va ierta Dumnezeu pentru lupta pe care o duce in slujba vieții…dar vouă?! Mai bine ati investiga de ce nu se deschid secțiile pentru a primi bolnavii de Covid, de ce sunt doar 12 paturi de ATI pentru bolnavii de Covid in ditamai orasul lucru care duce la colabarea UP (vedeți cam cate zeci sunt deschise la Tirgu Mures si veti intelege care era etalonul de referință a lui Bogdan si de ce era nemultumit; probabil pentru ca dorea ca lucrurile să funcționeze asa cum a văzut în Paris sau alte locuri din lumea civilizată unde oamenii vor evolutie nu involutie).

  4. Bogdan Csillag este un adevarat profesionist, un om de o cinste si moralitate ireprosabile.
    Acuzele aduse par barfe la colt de bloc, ma indoiesc serios ca aveti cum aduce dovezi adevarate, nu soapte de invidie si minciuni.
    Jurnalismul de senzatie este la mare cautare, nu conteaza cum si pe cine distrugem, totul e sa fie cititorul multumit
    Poate reusiti sa alungati un om de valoare si in ceas de restriste sa va intrebati de ce nu avem profesionisti, de ce nu merg lucrurile bine, de ce nu are cine ne salva.

  5. Daca ar fi sa aveti o problema medicala grava in UPU, va intreb, de care dintre cei doi doctori ati vrea sa fiti tratata?