Sibienii invitați să semneze o petiție ''cu greutate'' - "Salvați monumentele istorice ale Sibiului"

„Salvați monumentele istorice ale Sibiului” este o petiție online ce va fi adresată către Ministerul Culturii, Comisiile Nationala si Zonala pentru Protectia Monumentelor, Directia Judeteana pentru Cultura, Consiliul Local Sibiu, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu, Episcopia Bisericii Evanghelice C.A. din Romania.

Scopul acestei petiții este de a trage un semnal de alarmă și de a opri atacurile asupra monumentelor istorice din orașul de pe Cibin.

„Ultimul exemplu este punerea în discuție publica a intenției de elaborare a unui P.U.Z., inițiat de un dezvoltator imobiliar care dorește să construiască un complex de blocuri în grădinile celor 2 mari monumente de pe Bdul. Victoriei și anume fosta reședință de vară a Mitropolitui Ardealului (un timp si Casa Pionierilor) cu gradina de arbori seculari, la nr, 38 si 38A și complexul de clădiri și parc al Bisericii Evanghelice C.A. la nr. 40.
Întregul complex de blocuri care urmează a fi construit se află în gradina monument istoric și în zona de protecție a monumentului istoric de pe Bdul. Victoriei 38 si 38A, aflat pe lista Patrimoniului Național, si nu respectă legi ale patrimoniului, regulamentul general de urbanism al zonei (regim de înălțimi, grad de ocupare a terenului, coeficient de ocupare a terenului), distrugând aspectul de zona de vile retrase față de strada din zonă. În timp ce în lume se investește imens pentru protejarea mediului, aici se intenționează să fie tăiați mulți copaci maturi pentru a fi înlocuiți cu beton. Astfel, gradina de arbori seculari a fostei reședințe de vara a Mitropolitului, cu o suprafață de peste 12000 mp, aflată pe lista Patrimoniului National prin ordinul 9177/6.12.2018, prin aprobarea acestui PUZ va rămâne, cu timpul, de 2600 mp, incluzând și clădirea de 380 mp.
Gardul de pe Bdul Victoriei 38 și 38A, de asemenea monument istoric, urmează a fi întrerupt de 2 drumuri de acces spre complexul de blocuri.”, se arată în textul petiției.

Apelul este făcut către sibieni cu scopul de a susține ideea și de a semna petiția pentru păstrarea bogățiilor istorice ale Sibiului.

Petiția poate fi semnată AICI

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Nu puteti sa dezinformati in halul asta oamenii doamna Cujba. Nu ati cerut o opinie de la initiatori, un jurnalist daca va puteti numi asa trebuie sa dea dreptul la parere si celor pe care ii acuzati. Daca doriti putem sa va dam detalii despre proiect, despre regulamentul din PUG-ul orasului si va putem asigura ca respectam toti parametrii legali dati de acesta. Este total fals si exclus sa fie inclusa in proiect gradina de vara a Mitropolitui Ardealului, sunt total false adresele declarate, nici vorba de Bulevardul Victoriei, discutam de Neculuta Nr. 3. Ati dat copy-paste de la persoana care a initiat aceasta petitie si nu v-ati informat indeajuns de factorii tehnici descrisi in proiect. Suntem deschisi la sugestii pentru oricine vine cu propuneri concrete.