pandemia lovește din nou sectorul horeca - majoritatea restaurantelor din sibiu se închid

Trăim vremuri grele. Al doilea val al epidemiei de coronavirus este în plină desfășurare și face ravagii în întreaga lume. La nivelul județului Sibiu, situația este destul de îngrijorătoare, evoluția epidemiei fiind una dinamică și desfășurându-se în ritm alert.

De trei zile consecutiv, județul Sibiu figurează pe primul loc la nivel național, înregistrând cea mai mare  rată de incidență din România. Miercuri, 11 noiembrie, Sibiul raportează o rată de infectare uriașă, de 7,19 la mia de locuitori. La nivelul Municipiului, situația este și mai critică. Aici avem o rată de incidență de 11,18 la mie. 

Bineînțeles că efectele pandemiei se fac simțite în majoritatea domeniilor. Dar printre cele mai afectate rămâne sectorul HoReCa. Neapucând să-și revină după primul val, pandemia a lovit din nou ramura hotelurilor și a restaurantelor.

Conform ultimelor reglementări impuse la nivel național pentru limitarea răspândirii coronavirusului, a fost interzisă funcționarea restaurantelor închise, fiind permis accesul doar dacă locația dispune de o terasă deschisă. Mercurul din termometre a scăzut, înregistrând temperaturi destul de scăzute, aferente anotimpului și acest lucru a afectat grav proprietarii restaurantelor și teraselor din Sibiu, o bună parte dintre ei fiind nevoiți să suspende activitatea.

“Perioada aceasta ne-a afectat groaznic. Am fost nevoiți să închidem de tot restaurantul. Angajații sunt în șomaj tehnic, o parte dintre ei și-au găsit de lucru în alte părți. E foarte greu și pentru ei, dar și pentru noi. Probabil că suntem cel mai afectat domeniu, nu știu când vom ajunge să ne revenim, dar sperăm să trecem cât mai repede peste această perioadă neplăcută.”, spune Adrian Barbu de la Cotton Pub.

Mai sunt însă și unele localuri care încă se zbat și încearcă să mențină activitatea, respectând condițiile impuse.

“Momentan servim doar pe terasă și facem livrări. Terasa dispune de încălzitoare, însă oricum, oamenilor le este teamă. Încercăm să ne adaptăm condițiilor și să facem livrările cât mai accesibile, mai comode. Am achiziționat aparatura specială pentru a sigila caserolele, folosim pungi din hârtie, încercăm să facem totul cât mai bine, dar ne simțim neajutorați. E vorba de multe persoane care sunt afectate, suntem nevoiți să luam decizii care nu ne plac. E o situație neplăcută și cred că suntem cel mai afectat domeniu. Cu toate acestea, încercăm să rămânem pozitivi, înțelegem gravitatea situației și faptul că de la noi trebuie să pornească în primul rând exemplul, să oferim siguranță și confort oamenilor.”, spune managerul Restaurantului Grădina din Sibiu.

“Funcționează doar terasa și facem și livrări, însă clienții nu prea vin, afară e destul de frig. Ne-a afectat foarte mult perioada aceasta atât pe noi, dar și pe angajați. “, spune managerul Joyme Pub Sibiu

Unele localuri au mai rămas deschise datorită clienților fideli

“Avem deschis până la ora 21.00 și servim doar pe terasă. Sunt destul de puțini clienți, la amiază mai vine lumea dar în rest, destul de slab. Totuși, pentru perioada în care suntem, este cât de cât acceptabil. Avem câțiva clienți fideli care vin să bea cafeaua la noi și într-o oarecare măsură și pentru ei mai ținem deschis. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile și peste două trei săptămâni.”, spun cei de la Play Off.

În curând, Piața Mare și centrul Sibiului vor fi pustii. O mare parte dintre cafenelele din zona centrală au ales să închidă de tot.

“Mai funcționăm până duminică, inclusiv, iar de luni vom închide. Afară e frig și nu avem pentru cine să funcționăm. Nu este sănătos și ar fi aproape inuman, cel puțin pentru noi, să ținem angajații să lucreze în frig. Am ales să suspendăm activitatea până lucrurile revin la normal.”, spun reprezentanții Nod Cafe.

Și restaurantul Intim din Piața Mare a decis să suspende temporar activitatea. “Am închis și noi. Chiar astăzi am strâns terasa.”.

Sunt restaurante și în zona centrală care mai rămân deschise, momentan.

“Acum funcționăm în general pe delivery. Avem și terasa deschisă dar este destul de frig pentru a sta afară.”, au declarat pentru Ora de Sibiu reprezentanții Cafe Wien

 

 

Ultima oră

Comentariul meu