Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman''

Județul Sibiu a reușit ”performanța” de a ajunge pe primul loc la rata de infectare la mia de locuitori- 6,6. Chiar și înainte de atingerea acestui prag Spitalul Județean era pus în dificultate de numărul bolnavilor care vin, iar după suplimentarea locurilor de aici și din alte spitale din județ numărul paturilor este în continuare insuficient. Medicii sunt și ei puțini, obosiți, și mulți dintre ei clachează. Pacienții nu sunt nici ei în cea mai bună condiție, evident. Așteaptă și 24 de ore, pe un scaun, eliberarea unui loc în spital și internarea. Unii sunt mai tineri, dar alții mai în vârstă, diabetici și cu alte probleme de sănătate, iar acest lucru înseamnă testul suprem. Asta a simțit și un bărbat de 70 de ani din Sibiu care nici după 24 de ore de așteptare nu a ajuns undeva…în spital, ci așteaptă în continuare în containerul de triaj.

MINICIPIUL SIBIU A AVUT LUNI O RATĂ DE POZITIVARE DE 71,57%

Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman''

Povestea unuia, povestea tuturor

Se numește Antonie Bădescu. Are 70 de ani. Este diabetic, hipertensiv și mai nou, pozitiv la coronavirus. Sunt câteva date de identificare ale unui sibian care a ajuns în containerul de triaj al Spitalului Județean Sibiu. Dar, de fapt, este vorba despre sutele și chiar miile de sibieni care trec pe aici. Alte nume, dar aceeași poveste.

Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman''

Sibianul a ajuns la urgență duminică, cu febră, după un tratament cu antibiotice, prescris de medicul de familie pentru o răceală. În urma testului pentru covid, a ieșit pozitiv. Luni dimineața, însoțit de fiul său, s-a prezentat la Urgențe, pregătit de internare- așa i se spusese, pentru că la consultul de duminică aflase că are pneumonie. Era în jur de ora 10. La ora 15, era tot acolo, pe un scaun de plastic, fără ca nimeni să îl fi întrebat ceva. ”În jur de ora 15 când am vorbit cu el mi-a spus că abia atunci venise cineva să îi întrebe pe cei de acolo ce simptome au și ce tratament au luat. Atât. Și a plecat din nou. În tot acest timp, nimeni nu a întrebat dacă le este foame, sete, se simt bine. Tatăl meu este diabetic, glicemia trebuie monitorizată mereu. Nimeni nu a întrebat de lucrurile astea. De tensiune, ce să mai vorbim…”, spune Silviu Bădescu, fiul pacientului.

Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman''

APELUL DSP SIBIU ”RESPECTAȚI HOTĂRÂRILE”

În așteptarea unui pat

Fiul pacientului spune că a aflat că tatăl său trebuie să aștepte eliberarea unui pat în spital, pentru a fi internat. La ora 18 încă nu se știa nimic, iar tatăl său se afla în continuare pe scaunul de plastic. ”Atunci am mers la spital. I-am dus mâncare, apă, glucometrul, pentru că nimeni, absolut nimeni nu l-a întrebat de glicemie. Avea 550! Încă un pic și intra în comă diabetică! În jur de ora 19 i s-a pus o perfuzie și celor de acolo li s-a dat un ceai. De la ora 10! Știu că nu sunt locuri, știu că sunt medici puțini, dar să nu întrebi un pacient cum se simte, dacă îi e foame, sete, să îi dai o cană cu apă…asta nu pot înțelege. Sunt oameni acolo cu boli cronice, cărora li se agravează starea poate nu din cauza covid-ului, ci din cauza faptului că nu primesc medicația la timp și că stau zeci de ore pe un scaun. Este inuman”, spune fiul pacientului.

Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman'' Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman''

Pentru a se asigura că tatăl său trece mai ușor peste orele de așteptare, Silviu Bădescu i-a dus acestuia o saltea gonflabilă. ”După mai bine de 8 ore de stat pe un scaun, tatăl meu nu se simțea bine deloc. I-am dus o saltea gonflabilă pe care am umflat-o în curtea spitalului și am băgat-o în container. E destul de mare, așa că a împărțit-o cu un alt pacient. Repet. Nu vreau să acuz medicii, pentru că înțeleg în ce situație dificilă sunt și ei. Dar totuși, managementul ar trebui un pic îmbunătățit. Să li se ofere celor care așteaptă condiții un pic mai bune. Niște scaune pliante sau șezlonguri, să se poată întinde cât de cât în orele în care așteaptă…verificarea stării de sănătate a celor care au și alte boli…”, spune Silviu Bădescu.

”Mă apucă groaza”

Drama unui pacient covid la spital în Sibiu - A dormit pe jos pe o saltea gonflabilă - ''Este inuman''

Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu recunoaște că situația este gravă în spital din cauza numărului extrem de mare de pacienți, care vin în valuri. ”Da, este o situație extrem de grea. Medicii sunt puțini. Dar, acolo, în container, la Urgențe, sunt mereu medici interniști. Poate că nu s-a prezentat că e medicul cutare….dar pacienții sunt verificați. Iar în ceea ce privește mâncarea, cei care sunt la triaj sunt considerați internați și primesc mâncare de la spital. Da, pacienții așteaptă un loc, asta este și nemulțumirea urgentiștilor, că nu mai avem unde să îi ducem. Este plin peste tot. Într-o săptămână o să fie și mai grav. Nu știți câte eforturi facem pentru paturile de ATI, cum transferăm pacienții dintr-o parte în alta pentru a asigura pentru toți serviciile medicale”, spune Florin Grosu.

Acesta, din calitatea de director medical al Spitalului Județean Sibiu, trage un semnal de alarmă. Încă unul. Spune sus și tare că sistemul medical sibian e depășit, că în curând va claca, asta în condițiile în care străzile sunt pline, lumea interacționează ca acum un an, mulți nu respectă nicio normă de protecție anti covid. ”Mă apucă groaza când văd ce e pe stradă. stați acasă, mai ales cei cu boli cronice și vârstnici. Nu mai avem unde interna, cum trata. Suntem la mai mult de capacitate maximă!”

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică