Directorul medical al Spitalului Județean Sibiu - ”În curând vom alege pe cine salvăm!”
foto arhivă

Situația epidemiologică la nivelul județului Sibiu se înrăutățește pe zi ce trece. Și nu este doar o expresie, este evidența cifrelor. Este evidența fotografiilor surprinse de atâtea ori în curtea Spitalului Județean sau în containerele de triaj. Este strigătul medicilor de la Urgență sau din spitalele suport covid din județ. ”Nu mai avem locuri! Nu mai putem, suntem epuizați! Deja triem cine primește primul un pat în secție, în curând o să alegem pe cine salvăm! Sistemul medical intră în colaps! RESPECTAȚI REGULILE ȘI PROTEJAȚI-VĂ!”

Acum o lună, la Mediaș, a murit primul pacient în așteptarea unui pat de ATI, oriunde în țară. Nu a fost de ajuns. De atunci până acum rata de infectare în județul Sibiu a ajuns la 6,60 la mia de locuitori. Asta înseamnă că din 1000 de sibieni aproape 7 sunt depistați pozitiv. Numărul real al celor infectați este mai mare. Este enorm! Din această cauză Spitalul Județean Sibiu și spitalele suport covid din județ sunt arhipline.

Directorul medical al Spitalului Județean Sibiu - ”În curând vom alege pe cine salvăm!”

Pacienții care ajung la urgență cu simptome mai mult sau mai puțin grave de infectare cu coronavirus sunt nevoiți să aștepte chiar si peste 24 de ore un loc în spital. Așa cum este cazul sibianului de 70 de ani, Antonie Bădescu, care a dormit pe o saltea gonflabilă, adusă de acasă. 

Și nu este vina medicilor, așa cum mulți îi acuză. Sunt puțini, iar turele interminabile din ultimele luni i-au adus la epuizare. ”Primim valuri după valuri de pacienți covid. E un schimb continuu de pacienți, vorbim ore în șir la telefon să le găsim tuturor câte un loc într-un spital. Unii dintre ei acuză medicii, acestora de multe ori li se vorbește urât. Încercăm să înțelegem pacienții, pentru că sunt într-o situație de incertitudine. Aud că unii mai mai mor, că unii sunt în stare gravă, nu știu cum va evolua starea lor de sănătate, sunt speriați. Dar, vreau să îi asigur că facem tot ce putem. Medicii îi văd pe toți, încercăm din răsputeri să le asigurăm tot ce au nevoie din punct de vedere medical”, spune Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu.

”Deja alegem, vom fi și mai rău”

Valul de pacienți cu coronavirus care au nevoie de internate crește și tot crește. Capacitatea spitalelor este limitată, iar asta pune medicii în dificultate. ”Deja suntem puși în situația de a alege. Deocamdată alegem cine primește primul un pat- în funcție de patologie, se severitatea simptomelor. Dar, în curând, dacă numărul infectărilor nu scade, vom avea de făcut alegeri mult mai grele- pe cine salvăm, pe cine băgăm la ATI. Orice sistem medical din lumea asta este depășit la un număr atât de mare de pacienți”, spune directorul medical.

”Nu mai socializați!”

”Noi, la Sibiu, încă ne descurcăm. Greu, cu sacrificii, dar ne descurcăm. ÎNCĂ! Nu vreau să mă gândesc cum e în alte părți unde mi s-a spus că stau jandarmii la ușile spitalelor și fac ordine între pacienți. Ca să nu ajungem în situația aceea, fac și eu un apel către sibieni. Respectați regulile! Nu socializați, ieșiți doar acolo unde e strict necesar! Purtați masca și dezinfectați-vă frecvent mâinile! Eu, de exemplu, când plec de la spital merg acasă și nu mai ies. Nu mă întâlnesc cu prieteni, cu nimeni. La acest număr de infectări în Sibiu, orice persoană poate fi considerată infectată. Poate că eu sunt asimptomatic, dar îi îmbolnăvesc pe cei cu care intru în contact. Poate dintre ei unii fac forme grave, alții mor. De asta spun că socializarea nu e importantă acum, dimpotrivă. Să o excludem până trecem hopul!”, este îndemnul medicului Florin Grosu.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică