Rata de infectare cu coronavirus a județului Sibiu a ajuns pe primul loc din țară, cu 6,60 la mia de locuitori. Municipiul Sibiu stă și el ”bine”, cu o rată de infectare de 10,23 și o rată de pozitivare de peste 71% în ultimele 24 de ore. Chiar și așa, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență își pune toate bazele în măsurile naționale care au intrat luni în vigoare și nu vede de ce ar adopta unele noi. ”Să așteptăm”, este răspunsul lor.

CJSU a avut joi o tentativă de a lua câteva măsuri suplimentare în încercarea de a reduce transmiterea infectărilor cu coronavirus. Printre acestea se numărau:

-restricționarea accesului în parcuri în intervalul orar 22.00 – 06.00
–închiderea locurilor de joacă din mall-uri
-închiderea restaurantelor din mall-uri
-închiderea teraselor, târgurilor, oborurilor
-restricționarea parcărilor la o capacitate de 50%
-limitarea în restaurante – servire doar în sistem take-away

Propunerile nu au mai fost puse în practică, pentru că între timp a fost emisă hotărârea 52 a CNSU, care a intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie. De atunci până acum însă, rata de infectare atât în municipiul Sibiu cât și în județ a crescut în ritm de galop. Cu toate acestea, autoritățile sibiene nu văd de ce ar trebui să ia măsuri suplimentare față de cele naționale și spun că ar trebui să așteptăm să vedem rezultatele.

”Această hotărâre de guvern este de astăzi în funcțiune și trebuie să așteptăm un timp să vedem care vor fi rezultatele acestei hotărâri, pentru că în urma ei sunt luate alte restricții care din punctul nostru de vedere au reieșit și le-am propus și noi când am făcut analiza de risc a județului. Acum să vedem ce se întâmplă după ce intră în vigoare și dacă se va impune vom lua alte măsuri”, spune Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu.

Subprefectul Rareș Macrea, șeful CJSU, nu vede nici el de ce ar trebui luate măsuri suplimentare și spune că dacă rata infectării va crește peste încă 14 zile, atunci se va putea discuta despre alte restricții. ”De astăzi a intrat în vigoare hotărârea de guvern. Noi în analiza de risc am propus niște măsuri care se regăsesc aici. Toate măsurile vor avea un delay de 14 zile, cel mai rapid termen. Luăm măsuri de la începutul pandemiei, acestea s-au văzut și se văd în continuare, nu neapărat la cifre negative. Mare parte din aceste măsuri trebuie și respectate. Dacă se constată o rată mare înseamnă că o parte a măsurilor nu sunt bine implementate. Asistăm la o carantină parțială și vedem ce rezultate va da implementarea ei”, a spus subprefectul Rareș Macrea.

Autoritățile sibiene cred așadar ca după ce Sibiul a ajuns pe primul loc la rata de infectare pe județ, în următoarele 14 zile trend-ul va fi unul abrupt descendent și cel mai bine e să așteptăm să vedem dacă lume va respecta măsurile impuse azi.

 

 

 

Ultima oră