ce pățiți dacă sunteți prinși fără mască - amenda poate ajunge și la 2.500 lei
foto: arhivă

Luând în considerare dinamica evoluției situației epidemiologice naționale, dar și internaționale, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, autoritățile au adoptat o serie de măsuri de protecție în vederea reducerii impactului pandemiei.

Printre cele mai importante măsuri adoptate, se află și purtarea măștii de protecție. În luna octombrie s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi de infectare cu coronavirus și cele mai multe decese. Ca urmare a bilanțurilor-record, raportate în ultimele zile le lunii octombrie, în data de 5 noiembrie a avut loc o sedință de guvern în care au fost propuse și adoptate mai multe restricții noi în toată țara.

Vezi și ALERTĂ – Municipiul Sibiu și alte 15 localități din județ intră în carantină parțială

Una dintre cele mai importante restricții adoptate de Consiliul Național pentru Situații de Urgență este obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

Pentru că sănătatea are un cost, și neglijarea regulilor care sunt menite să ne mențină sănătoși și în siguranță trebuie pedepsită ca atare.

În cazul nerespectării noii măsuri impuse la nivel județean, sibienii riscă amenzi usturătoare. Mai precis, amenda pentru nepurtarea măștii variază între 500 și 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă. Jumătate din valoarea amenzii poate fi plătită în 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenție.

Valoarea amenzii însă, este influențată și de comportamentul individului care încalcă legea. În cazul în care există un motiv justificativ sau o explicație, amenda poate fi mai mică sau poate fi emis doar un avertisment. Însă dacă persoana surprinsă încălcând legea este și scandalagie, măsurile aplicate vor fi mai dure. Scopul principal al autorităților în acest context nu este aplicarea amenzilor și scoaterea banilor din buzunarele românilor, ci adoptarea unui obicei bun de a respecta măsurile și de a se proteja pe sine și pe cei din jur.

Lista celor mai importante amenzi:

  • Fără mască: 500-2500 lei
  • Fără declarație: 500-2500 lei
  • Nerespectarea izolării la domiciliu – 1000-5000 lei
  • Participarea la mitinguri, concerte etc – 500-2500 lei
  • Organizarea mitingurilor – 3000-15.000 lei
  • Redeschiderea restaurantelor, teraselor – 2000-10000 lei.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ha ha , nesimtitii astia nu patesc nimic. Primesc un timid avertisment. Si noi ceilalti vom fi in continuare victimele lor.