s-au aplicat primele sancțiuni profesorilor care nu au predat online
Foto: Guliver/GettyImages

Au apărut primele sancțiuni aplicate profesorilor care au refuzat să predea online. Unei profesoare de la o școală din Dâmbovița i s-a desfăcut contractul de muncă, iar unui profesor de la un liceu din Vrancea i s-a tăiat din salariu.

Învățătoarea de la o școală din Ocnița, Dâmbovița,, care se află aproape de vârsta pensionării, ar fi refuzat să predea online încă din primăvară și nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate didactică în acea perioadă, potrivit inspectorului din județ. Cercetarea disciplinară a început în toamnă și s-a încheiat odată cu desfacerea contractului de muncă.

Profesorului de la liceul din Vrancea i s-au luat bani din salariu din același motiv, pentru că nu a ținut cursurile online.

Activitățile din școala online, cum sunt predarea-învățarea-evaluarea online, sunt reglementate prin Ordin al Ministrului Educației. Potrivit documentului, doar orele efectuate vor fi plătite profesorilor.

Regulamentul mai spune că în timpul cursurilor online este interzisă înregistrarea sesiunilor, elevii primesc absențe dacă nu participă, iar părinții își pot asista copiii minori.

La începutul acestei săptămâni, ministrul educației, Monica Anisie, le-a cerut inspectorilor şcolari generali să-și intensifice activitatea de monitorizare a lecţiilor desfăşurate în sistem online. Ea a motivat că la Ministerul Educaţiei vin tot mai dese semnale de la părinţi şi elevi că nu se desfăşoară activităţile didactice în sistem online.

Ultima oră

Comentariul meu