Reprezentanții Piețelor din Sibiu cer ca acestea să rămână deschise - „N-am avut focare Covid”

Toate piețele acoperite din România își suspendă activitatea începând de luni, potrivit ultimei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) consideră că toate piețele agroalimentare permanente din țară trebuie să rămână deschise, motivând că niciun focar de COVID-19 nu a fost înregistrat în ele. 

„Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol întrucât considerăm că este important ca toate piețele agroalimentare permanente din țară să rămână deschise”, se arată într-un comunicat de presă al AAPR.

Potrivit reprezentanților AAPR, niciun focar de coronavirus nu a fost înregistrat în vreo piață agroalimentară din România. Aceștia spun că nu este corect ca piețele să se închidă din cauza administratorilor Pieței Obor din București care nu au urmărit respectarea măsurilor.

„De la începutul pandemiei administratorii de piețe au avut ca prioritate respectarea și adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianților și a cumpărătorilor. De altfel, ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în piețele agroalimentare. Considerăm că nu este normal să generalizăm, nu este corect să se dispună închiderea piețelor agroalimentare doar pentru că s-a considerat că administratorii Pieței Obor din București nu au urmărit respectarea măsurilor”, se mai arată în comunicat.

Dacă piețele se vor închise, producătorii agricoli nu vor mai avea unde să-și vândă fructele și legumele. În aceeași situație sunt și producătorii de pâine, lactate și produse din carne.

„În piețele agroalimentare își desfășoară activitatea un număr mare de producători agricoli și comercianți, atât la mese cât și în spațiile comerciale din jurul sau din incinta piețelor, activitățile comerciale desfășurate constituind o verigă importantă în economia țării. De asemenea, producătorii de pâine, de lactate, de carne și produse din carne își desfășoară activitatea doar în spații închise, astfel încât aceștia vor fi în imposibilitate să-și valorifice marfa, iar populația nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase, produse în România”, se arată în comunicat.

Reprezentanții asociației Administraților de Piețe din România consideră că dacă minimarket-urile rămân deschise, atunci și magazinele din piețe trebuie să rămână.

„Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleași suprafețe sau mai mici rămân deschise considerăm că și magazinele din incinta sau din jurul piețelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite și respectate mult mai ușor. Considerăm că ar fi normal ca măsurile de restricționare a activităților din piețe să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii piețelor nu respectă măsurile impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19. Activitatea desfășurată în piețe și târguri trebuie analizată în colaborare cu autoritățile publice locale și măsurile restrictive să fie luate doar acolo unde este cazul”, se arată în comunicat.

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România este o asociație care reunește 35 de entități membre (instituții și societăți comerciale) din întreaga țară. AAPR este cea care a introdus pentru prima dată plata cu cardul în piețele din România și este, din 2013, membru al Uniunii Mondiale a Piețelor cu Amănuntul și En-gros, asociație internațională non-profit dedicată promovării schimbului internațional de informații privind piețele en-gros și cu amănuntul, cu scopul de a îmbunătăți construcția lor, organizarea și managementul.

Ultima oră