Mesajul unui tânăr din Sibiu: „Tatăl meu are Covid, e în stare gravă la ATI. Vă rog, donați plasmă”

Zeci de bolnavi sunt în stare gravă la ATI în spitalele din județul Sibiu. Mulți dintre ei au nevoie de un tratament cu plasmă autoimună pentru a se putea face bine. Este și cazul lui Flavius Dinescu, un sibian a cărui stare de sănătate s-a agravat în doar două zile. Fiul lui, Dragoș, face un apel pe Facebook și îi roagă pe cei care s-au vindecat de coronavirus să nu rămână indiferenți și să doneze plasmă. 

Sibienii care s-au vindecat de coronavirus sunt îndemnați să doneze plasmă pentru pacienții care se luptă încă cu virusul. Cei care ajung pe secțiile ATI au mare nevoie de un astfel de tratament pentru a supraviețui. Este și cazul lui Flavius Dinescu a cărui stare de sănătate s-a agravat în doar două zile. Fiul lui, Dragoș, a făcut un apel pe Facebook și le cere ajutorul celor care s-au vindecat.

Mesajul unui tânăr din Sibiu: „Tatăl meu are Covid, e în stare gravă la ATI. Vă rog, donați plasmă”

„Tatăl meu, Dinescu Flavius, este internat în stare gravă în Sibiu la ATI, fiind infectat cu COVID-19. Are nevoie urgentă de plasmă pentru a supraviețui, din cauza unor complicații la nivelul plămânilor (sunt afectați în proporție de 100%). Vă rog din suflet, dacă există printre voi persoane care au fost testate pozitiv și care s-au vindecat, și sunt doritori să doneze plasmă, aș fi extrem de recunoscător”, spune Dragoș.

Sibianul, în vârstă de 51 e ani, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus în urmă cu două săptămâni, fiind internat la Spitalul din Cisnădie. De două zile a fost transferat la Sibiu, după ce starea lui de sănătate s-a agravat. Acum are mare nevoie de un tratament cu plasmă pentru a putea supraviețui. Acesta are grupa de sânge A, RH NEGATIV.

Condițiile de donare plasmă

Condițiile de donare plasmă sunt, în principiu, aceleași ca pentru orice donare de sânge. Suplimentar, donatorii trebuie să dovedească că au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Este nevoie astfel de foști pacienți, care s-au vindecat. Aceștia pot dona doar după 28 zile de la infectare (adică de la primul test pozitiv) sau de la 14 zile după ce au ieșit din carantină, deoarece doar după această perioadă se fac anticorpii.

Medicul anestezist decide dacă pacientul de pe ATI are nevoie de un tratament cu plasmă autoimună, astfel că el este cel care se adresează centrelor de transfuzie. Dacă în Sibiu nu există plasmă pentru grupa de sânge a unui pacient, se fac solicitări către alte centre din țară. Fiindcă tot mai multe persoane sunt în stare gravă, este mare nevoie ca donatorii cu orice grupă de sânge să se prezinte la centrele de transfuzii. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică