Al doilea val al epidemiei ar putea provoca mai multe decese decât primul - lecția gripei spaniole
Foto: Guliver/Gettyimages

Pe baza evoluției gripei spaniole din 1918, specialiștii spun că al doilea val al epidemiei de coronavirus ar putea produce mai multe decese decât primul. Ei atrag astfel atenția asupra necesității protejării și evitării interacțiunilor umane, scrie digi24.ro

Și acum 100 de ani, al doilea val, din toamnă-iarnă, a provocat mult mai multe decese decât primul val, din primăvară. Explicațiile sunt mai multe – virusul a avut timp să evolueze, prin mutații, apoi în sezonul rece mucoasa nazală e mai uscată, deci mai vulnerabilă la infecții și, la fel ca acum, mulți oameni nu au respectat indicațiile privind purtarea măștii, astfel că virusul s-a propagat mult mai ușor.

Al doilea val al epidemiei ar putea provoca mai multe decese decât primul - lecția gripei spaniole

Când a anunțat revenirea Franței la carantină, președintele Emmanuel Macron a avut același avertisment: valul doi va fi mult mai dur decât primul.

„La fel ca toți vecinii noștri, suntem sub presiunea accelerării subite a epidemiei, un virus care devine mai puternic pe măsură ce se apropie iarna și scad temperaturile. Mai mult, avem mai multă umiditate. Suntem cu toții în Europa surprinși de evoluția virusului, copleșiți de al doilea val, despre care știm acum că va fi fără îndoială mult mai dur, cu mai multe decese decât primul. Dacă acum nu punem o frână brutală procesului de infectare, spitalele noastre vor ajunge la saturație, fără posibilitatea transferării pacienților între regiuni, pentru că virusul va fi peste tot. Dacă nu punem acum o frână brutală răspândirii virusului, medicii vor fi obligați să aleagă fie între un bolnav de COVID-19 și victima unui accident rutier, fie între doi bolnavi de COVID-19”, a argumentat președintele Emnanuel Macron impunerea restricțiilor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică