Reacția Spitalului Județean Sibiu despre acuzațiile medicului din Franța - "este o jignire la adresa celor care își riscă propriile vieți pentru a-i trata pe semenii lor"
FOTO: arhivă

Medicii din cadrul secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean Sibiu au primit acuzații grave din partea rudelor unui pacient decedat de COVID-19, care suferea și de cancer limfatic.

Pacientul Mircea Rebegel avea 71 de ani și a fost internat la secția de hematologie a spitalului din Sibiu în luna septembrie. La internare, testul pacientului pentru virusul Sars CoV-2 a fost negativ, acesta fiind infectat după internare.

Pentru detalii, citește și: Acuzații grave ale unui medic din Franța după ce tatăl lui a murit în spital la Sibiu – „Îmi spunea că este lagăr de exterminare”

Mesajul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

„Este vorba despre un pacient oncologic în tratament, imobilizat la pat, predispus la infecții și cu multe comorbidități asociate printre care si probleme de deglutiție (înghițire). Pacientul s-a aflat în stare foarte gravă încă de la internare sa. Pentru că prezenta simptomatologie asociată infecției cu COVID-19, pacientul a fost testat și diagnosticat și cu pneumonie SARS CoV2. Pacientul a primit îngrijirile medicale corespunzătoare, a primit apă și s-a încercat hrănirea sa pe cale orală, cu atenție și în limita toleranței, dar din cauza tulburărilor de înghițire, pacientul se îneca la orice încercare de a-l hrăni. Din păcate, starea sa gravă asociată cu pneumonia Sars-Cov2 au dus la decesul pacientului, în pofida eforturilor personalului medical. Medicul curant a explicat aparținătorilor în mod repetat toate aceste aspecte prind tratamentul și evoluția. Referitor la bunurile pacientului, precizăm că s-a predat familiei tot ce acesta a avut asupra sa, în condițiile în care spitalul nu are voie, din punct de vedere legal, să oprească nimic din haine sau obiecte. Pacientul a ajuns pe secția de Boli Infecțioase prin transfer, după ce a primit în repetate rânduri sânge, fapt care poate explica urmele de fluide de pe haine.

În calitate de oameni, înțelegem drama și durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi și empatizăm cu familia care traversează aceste momente dificile, cu atât mai mult cu cât colegul nostru din Franța este cunoscut, făcându-și studiile în spital și ținându-se permanent legătura cu acesta de către medicii curanți.

Dar, totodată, dorim ca activitatea personalului medical, care de șapte luni face eforturi supra-omenești și își asumă riscuri pentru salvarea de vieți, să fie relatată cu corectitudine și cu respectarea adevărului. Vă asiguram că întregul personal al secțiilor unde a fost tratat pacientul înțelege teama, neliniștea si dorința celor de acasă de  a ști ce se întâmplă cu persoanele internate. A existat și există deschidere în acest sens și au fost transmise informațiile clar și corect către fiul pacientului. Dar, din păcate, pentru salvarea vieții acestui pacient nu s-a putut face mai mult.

Mesajul articolului publicat/difuzat de Digi24, prin care se transmite ideea eronată ca spitalul esteun lagăr de exterminareduce în derizoriu activitatea spitalului și este o jignire la adresa celor care își riscă propriile vieți pentru a-i trata pe semenii lor. De cele mai multe ori reușesc. Câteodată nu. Dar fac tot ceea ce este omenește posibil.

Încercăm să facem, cu resursele pe care le avem la dispoziție, tot ceea ce  se poate pentru a remedia ceea ce nu funcționează în parametri optimi, astfel încât pacienții și familiile acestora să fie mulțumiți. Totodată, ne bazam pe o informare corectă și echidistantă din partea mass-media, căreia îi furnizam toate informațiile care fac obiectul interesului public. Vă mulțumim!”, transmit reprezentanții SCJU Sibiu

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Nu am ținut legătura cu niciun coleg din spital, când sunam erau doar asistentele, abia după deces am reușit sa o contactez pe doamna Dr Gingaras – după ce am cerut insistent sa vina la telefon.
    Doamna Dr Birlutiu nu mi-a dat nicio explicație și mi-a spus sa contactez medicul lui curant, seara de 27 am sunat și m-a informat ca in dimineața decesului era comatos – însă un comatos nu moare cu ochii deschiși.
    Singurul mesaj al doamnei Dr Birlutiu a fost pe Facebook și spunea ca in fiecare zi îl vede discret pe tatăl meu – asta când am aflat ca va fi transferat la infecțioase.

    Niciun coleg medic specialist nu m-a ținut la curent de starea lui, niciodată nu s-a pomenit de disfagie (termenul medical corect pentru tulburare de deglutiție pe care probabil colegii l-au uitat și au folosit tulburare de deglutiție)

    In Franța dacă avem pacienți cu disfagie vom utiliza fie mâncare pasata, fie sonda nazogastrica.
    Tata nu avea Rabie ca sa facă spasm laringian in cazul in care i a-ar fi dat apa.

    Colegii au uitat cu cine stau de vorba, au uitat ca sunt medic și cunosc foarte bine modalitățile lor de a se disculpabiliza dând vina mereu pe pacient. Poate cu un om obișnuit le merge cu disfagia, dar cu un medic nu.

    Nu a fost niciodată vorba de disfagie reala.

    E regretabil ca au rămas la fel și mulți le vor cade in mâini.