experiment - cum se răspândește coronavirusul într-o clasă, o cameră și un restaurant - detaliul care face diferența
Sursa: publika.md

Riscul de contaminare cunoul coronavirus este cel mai mare în spațiile închise, dar acesta poate fi redus prin aplicarea tuturor măsurilor disponibile pentru combaterea infecției prin aerosoli. Iată o prezentare generală a probabilității de infecție în trei scenarii de zi cu zi, pe baza măsurilor de siguranță utilizate și a duratei expunerii.

Când șase persoane se reunesc într-o casă, dintre acestea, una este infectată. Aproximativ 31% din focarele de coronavirus înregistrate în Spania sunt cauzate de acest tip de întâlniri, în special între familie și prieteni, scrie elpais.com

Indiferent dacă sunt menținute distanțele de siguranță, dacă cele șase persoane petrec patru ore împreună vorbind tare, fără a purta o mască de protecție, cinci se vor infecta. Dacă persoanele poartă masca de protecție, patru persoane sunt expuse riscului de infecție. Riscul de îmbolnăvire scade sub unu atunci când grupul folosește măști, scurtează durata adunării la jumătate și aerisește spațiul.

Coronavirusul se răspândește prin aer, în special în spațiile închise. Deși nu este la fel de infecțios ca rujeola, oamenii de știință recunosc acum în mod deschis rolul jucat de transmiterea aerosolilor – mici particule contagioase expirate de o persoană infectată care rămân suspendate în aerul unui mediu interior. Cum funcționează transmisia? Și, mai important, cum o putem opri?

Aerosolii

Acestea sunt picături respiratorii cu diametrul mai mic de 100 micrometri care pot rămâne suspendate în aer ore întregi

Stropii

Acestea sunt particule mai mari de 300 micrometri și, datorită curenților de aer, cad la pământ în câteva secunde

experiment - cum se răspândește coronavirusul într-o clasă, o cameră și un restaurant - detaliul care face diferența

În prezent, autoritățile sanitare recunosc trei căi de transmitere a coronavirusului: picăturile mici de la vorbire sau tuse, care pot ajunge în ochii, gura sau nasul persoanelor care stau în apropiere; suprafețe contaminate (fomite), deși Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) indică faptul că acesta este cel mai puțin probabil mod de a prinde virusul, o concluzie susținută de observația Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) că nu a fost observat un singur caz de Covid-19 cauzat de fomit; apoi, în cele din urmă, are loc transmiterea prin aerosoli – inhalarea particulelor infecțioase invizibile expirate de o persoană infectată care, odată ce a părăsit gura, se comportă în mod similar fumului. Fără ventilație, aerosolii rămân suspendați în aer și devin din ce în ce mai denși pe măsură ce trece timpul. Fără ventilație, aerosolii rămân suspendați în aer, devenind din ce în ce mai concentrați.

Respirația, vorbitul și strigătul

La începutul pandemiei, se credea că picăturile mari pe care le expulzăm atunci când tușim sau strănutăm sunt principalul vehicul de transmisie. Dar acum știm că strigatul și cântatul în spații interioare, slab ventilate, pe o perioadă prelungită de timp, cresc și riscul de contaminare. Acest lucru se datorează faptului că vorbirea cu voce tare eliberează de 50 de ori mai multe particule încărcate de virus decât atunci când nu vorbim deloc. Acești aerosoli, dacă nu sunt difuzați prin ventilație, devin din ce în ce mai concentrați, ceea ce crește riscul de infecție. Oamenii de știință au arătat că aceste particule – pe care le eliberăm și în atmosferă atunci când respirăm pur și simplu și care pot scăpa de măștile de față uzate necorespunzător – pot infecta persoanele care petrec mai mult de câteva minute pe o rază de cinci metri a unei persoane infectate, în funcție de durata timpului și natura interacțiunii. În exemplul următor, am subliniat ce condiții cresc riscul de contagiune în această situație.

Fiecare punct portocaliu reprezintă o doză de particule respiratorii capabile de a infecta pe cineva dacă este inhalat

experiment - cum se răspândește coronavirusul într-o clasă, o cameră și un restaurant - detaliul care face diferența

Riscurile într-un bar sau restaurant

Focarele de coronavirus la evenimente și în unități precum baruri și restaurante, reprezintă un număr important de infectări în mediile sociale. Mai mult, acestea sunt cele mai explozive: fiecare focar dintr-un club de noapte infectează în medie 27 de persoane, comparativ cu doar șase în timpul întrunirilor de familie.

Riscurile de infectare cu coronavirus la școală

Școlile reprezintă doar 6% din focarele de coronavirus înregistrate de autoritățile sanitare spaniole. Dinamica transmiterii prin aerosoli în sala de clasă se schimbă complet în funcție de faptul dacă persoana infectată – sau pacientul zero – este elev sau profesor. Profesorii vorbesc mult mai mult decât elevii și ridică vocea pentru a fi auziți, ceea ce înmulțește expulzarea particulelor potențial contagioase. În comparație, un student infectat vorbește doar ocazional. Conform ghidurilor Consiliului Național de Cercetare Spaniol (CSIC), guvernul spaniol a recomandat ventilarea sălilor de clasă – chiar dacă acest lucru poate provoca disconfort în lunile mai reci – sau utilizarea unităților de ventilație.

Cel mai riscant scenariu este o sală de clasă fără ventilație

Dacă două ore sunt petrecute în clasă cu un profesor infectat, fără a lua măsuri pentru a contracara numărul de aerosoli, există riscul ca până la 12 elevi să se infecteze. Dacă toată lumea poartă o mască de protecție, numărul care ar putea fi infectat scade la cinci. În focare reale, s-a observat că oricare dintre elevi ar putea deveni infectați, indiferent de apropierea lor de profesor, deoarece aerosolii sunt distribuiți aleatoriu în jurul camerei neventilate. Dacă sala este ventilată în timpul lecției, fie cu aer proaspăt, fie mecanic, iar clasa este oprită după o oră pentru a reîmprospăta complet aerul, riscul scade dramatic.

Sursa: english.elpais.com

Ultima oră

Comentariul meu