video: boris johnson anunță al doilea lock-down sever în anglia pentru oprirea valului doi de coronavirus

Boris Johnson a ascultat în cele din urmă oamenii de știință și consilierii care i-au cerut să impună noi măsuril de restricție socială în fața celui de-al doilea val al coronavirusului. Premierul a anunțat un lock-down sever în toată Anglia pentru o perioadă de o lună. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au autonomie în  deciziile privind criza coronavirus, dar deja au luat măsuri restrictive.

Al doilea lock down va începe joia viitoare și va dura cel puțin până pe 2 decembrie. Johnson renunță în cele din urmă la strategia regională împotriva pandemiei, concepută pentru a evita daune mai mari economiei, dar care a ajuns să provoace nemulțumiri regionale și confuzie în rândul cetățenilor. Pe lângă faptul că este ineficientă împotriva răspândirii unei boli care, potrivit oamenilor de știință care consiliază guvernul, ar putea adăuga 85.000 de decese în această iarnă la cele 60.000 înregistrate deja în Regatul Unit.

Peste 9.000 de pacienți cu Covid-19 sunt deja spitalizați în toată Anglia. „Trebuie să fim umili în fața forței naturii”, a admis Johnson. „În această țară, ca și în restul Europei, virusul se răspândește mai repede chiar și decât se aștepta în cele mai nefavorabile scenarii.”

Conform noilor restricții, puburile, barurile și restaurantele vor rămâne închise. Magazinele și afacerile, cu excepția celor care vând bunuri de consum necesare (în principiu supermarketuri) își vor înceta activitatea. Cetățenii vor fi îndemnați să rămână în casele lor și să opteze pentru munca online ori de câte ori este posibil. Guvernul dorește să mențină colegiile și universitățile deschise cu orice preț, în ciuda faptului că rata infecțiilor a crescut în ultimele săptămâni în învățământul secundar și este scăpată de sub control în campusuri de mai bine de o lună. Restricțiile de mișcare ale primului val sunt din nou în vigoare, cu câteva excepții. O oră pe zi de exerciții fizice, cu posibila companie a unei persoane.

YouTube video

„Am încredere fermă că, prin aceste măsuri, vom putea permite familiilor să se reunească în timpul următoarele sărbători de Crăciun”, s-a aventurat să spună premierul. Johnson a anunțat că schema de ajutoare pentru păstrarea ocupării forței de muncă  va fi prelungită cu încă o lună, pe tot parcursul lunii noiembrie.

Echipa de oameni de știință care sfătuiește guvernul britanic (SAGE, în acronimul său în engleză) a avertizat deja într-o ședință, pe 23 septembrie, că al doilea val începe să arate cifre îngrijorătoare. Apoi au sugerat ceea ce s-a numit un „circuit de închidere” pentru o perioadă de două săptămâni, pentru a opri avansul virusului. Recomandarea a fost făcută publică chiar când Johnson a anunțat o strategie regională pe trei niveluri (1, mediu; 2, înalt; 3, foarte ridicat) și a început să înăsprească măsurile de distanțare socială în cele mai afectate regiuni din nordul Angliei. Liverpool, Leeds, Yorkshire, Manchester  au intrat succesiv în nivelul 3.

Anglia a înregistrat 18.864 de noi infecții sâmbătă. Oamenii de știință SAGE, la reuniunea lor din 8 octombrie, au avertizat deja că numărul de infecții și internări în spital „a depășit cele mai grave scenarii prevăzute cu planurile desfășurate în prezent”. Biroul de Statistică Națională a precizat că după toate probabilitățile, infecțiile zilnice din Anglia sunt în prezent de aproximativ 50.000. În ritmul în care virusul avansează,  numărul se dublează la fiecare două săptămâni, iar numărul zilnic de morți ar putea ajunge la 500.

Sursa: euronews.com

Ultima oră

Comentariul meu