video comuna rășinari promovează patrimoniul cultural al mărginimii sibiului

Primăria Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru sunt parteneri, alături de încă 5 entități, în proiectul internațional RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil” proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului INTERREG EUROPE 2014-2020.

În data de 22 octombrie 2020, Primăria Rășinari a organizat seminarul tematic ”Use of Natural Heritage Eco-Tourism”, al treilea eveniment internațional de schimb de experiență și bune practici în domeniul turismului alternativ durabil. Seminarul a avut loc online și a reunit peste 70 de participanți din Uniunea Europeană. În cadrul seminarului au fost prezentate exemple de bună practică în ecoturism din cele  6 tări partenere în cadrul proiectului, și anume Portugalia, Spania, Slovenia, Bulgaria, Irlanda de Nord și România. Menționăm aici câteva exemple discutate în cadrul seminarului și anume inițiativa ”Adoptă un arbore de măslin” din regiunea Teruel din Spania, proiectul ”Alentejo Feel Nature” din Portugalia, inițiativa de turism transfrontalier NATBIOT Bulgaria – Romania, produse organice din plante în Slovania sau tururi ecoturistice în situri Natura 2000 din Munții Sperrin, Irlanda de Nord.

YouTube video

Mărginimea Sibiului, ca regiune parteneră în proiect, a fost prezentată prin intermediul unui film care a încercat să surprindă valorile naturale ale zonei, valorile culturale precum și activitățile ecoturistice. Amintim aici faptul că mai mult de 55% din suprafața Mărginimii este inclusă în situl Natura 2000 Frumoasa, ceea ce denotă faptul că Mărginimea Sibiului dispune de un capital natural foarte valoros ,cu o biodiversitate ridicată. De exemplu, cea mai mare întindere din România de suprafață de pădure de molid nefragmentată se găseste aici. Filmul a pus accent și pe activitățile ecoturistice,  tradițiile culturale și culinare specifice zonei Mărginimii. Participantii la seminarul on line au fost plăcut impresionați de frumusețile Mărginimii Sibiului și au fost interesați să afle mai multe detalii despre fauna sălbatica, turism și gastronomia locală.

video comuna rășinari promovează patrimoniul cultural al mărginimii sibiului

De asemenea, tematica abordată a oferit participanților prilejul de a discuta despre ecoturism, despre politicile care sprijină dezvoltarea acestui tip de turism în regiunile partenere, cu scopul de a revitaliza zonele montane prin utilizarea resurselor existente și prin promovarea patrimoniului cultural și natural al fiecărei zone.

Mai multe detalii pe pagina web a proiectului http://www.interregeurope.eu/ramsat/library/

 

Ultima oră

Comentariul meu