mărturia unui pacient din sibiu cu covid - „se stă 10-12 ore în picioare la coadă”
foto: arhivă

Tot mai des se formează cozi în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu. Pacienții confirmați pozitiv la testarea pentru noul coronavirus sau cei suspecți de COVID-19 așteaptă zeci de ore pentru a fi văzuți de cei doi medici infecționiști ai unității medicale. Unul dintre acești pacienți a povestit, pentru Ora de Sibiu, cât de amplu este procesul prin care trebuie să treacă un bolnav în așteptarea unui consult. 

În cursul zilei de luni, s-au format cozi imense în curtea Spitalului Județean din Sibiu. Zeci de bolnavi au așteptat ore în șir pentru a ajunge să fie consultați de medicii infecționiști. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu, a declarat atunci că nu s-ar mai ajunge la astfel de situații dacă pacienții ar apela la medicii de familie și ar respecta indicațiile pe care aceștia le oferă.

mărturia unui pacient din sibiu cu covid - „se stă 10-12 ore în picioare la coadă”

„Toți care au simptome trebuie să meargă la spital”

Un pacient sibian care, luni, a așteptat ore întregi în curtea Spitalului Județean pentru a fi consultat, o contrazice pe Liliana Coldea. Acesta spune că a avut simptome, astfel că a apelat la medicul de familie, care i-a recomandat să sune la 112. După apelul la 112, i s-a spus să se prezinte la spital pentru efectuarea testului COVID-19 și pentru analize suplimentare.

„Dacă ai simptome, suni medicul de familie, și medicul îți spune să suni la 112. La 112 te întreabă dacă vrei să-ți trimită ambulanță sau ai cu ce să ajungi la spital. Toți cei care au simptome trebuie să meargă pentru test și analize (sânge și radiografie pulmonară) la spital”, spune pacientul.

„După 12 ore de stat în frig ai toate simptomele”

După toate acestea, pacientul povestește că a fost trimis acasă până la aflarea rezultatului testului. Atunci când a aflat că este pozitiv, a fost chemat la spital, unde a stat ore în șir, afară, în frig. „(…) După care, te trimite acasă și îți spune sa suni la spital ca să afli rezultatul. Când îți spune ca ești pozitiv, te cheamă iar la spital, stai 7 – 8 ore la o coadă ca să îți facă o fișă și apoi alte 3 – 4 ore ca să te vadă infecționistul. Și dacă nu ai simptome grave, după 10 – 12 ore de stat în picioare, în frig, le ai pe toate”, spune un pacient sibian.

Sibianul spune că nu pacienții sunt de vină fiindcă se formează cozi la spital, ci procedura greoaie, fiind vorba de un du-te-vino continuu.

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Si Turcan declara in urma cu 2 zile ca „sanatatea sibienilor este o prioritate”???? Pentru cine, ca pentru ciuma galbena sigur nu si nici pentru ciuma rosie. Cred ca s-a exprimat gresit, poate a vrut sa spuna ca sanatatea ta trebuie sa fie prioritate pentru tine, ca statul nu se ocupa de tine! Iesiti la vot in decembrie, sa nu ne mai infecteze ciumele astea galbena si rosie inca 4 ani!

  2. Mama mea a stat 30 ore în cort la triere, pe un scaun rece, la 7-8 grade C, cu testul Covid făcut la privat și cu pneumonie acută, așteptând să se elibereze un loc în spital. I s-a făcut rău, așteptând să o ducă în spital, într-un salon. Nici măcar un ceai cald nu au primit, bieții oameni. Au stat și au așteptat în frig și în ploaie, cei care nu au mai avut loc în cort, în condiții inumane. Am luat-o acasă pe semnătură și se tratează la domiciliu. Din păcate, și medicii sunt depășiți de situație.

  3. Și ne mai mirăm că avem atâția decedați?!Este lipsă de medici infecționiști (2 medici la peste 100 cazuri zilnice?!), lipsă de organizare poate. Suntem printre primele locuri la coeficientul de infectare la mia de locuitori!Rata mortalității, in Sibiu,e foarte mare. Oare de ce ?!