începe red bull romaniacs la sibiu, cel mai dur concurs de hard enduro

Cea de a 17-a ediție, a celui mai dificil raliu hard enduro din lume, se desfășoară în perioada 27-31 octombrie și numele „Vertical Madness” o caracterizează perfect. Diferențe mari de nivel, urcări și coborâri abrupte, umiditate și temperaturi matinale scăzute, un traseu cu o lungime totală de aproximativ 500 de km și o nouă clasă sunt câteva dintre caracteristicile principale ale cursei din 2020.

Încă din 2019, organizatorii au decis ca, începând cu ediția a 17-a, raliul să aibă trasee gândite pentru cinci clase. Astfel – pe lângă deja consacratele Gold (cel mai dificl traseu din concurs), Silver, Bronze și Iron -, începând cu acest an se concurează și la clasa Atom. Aceasta din urmă este gândită pentru a fi o clasă de început, care să ofere o idee despre ce înseamnă trasee extreme în stilul acestui raliu hard-enduro, fiind cea mai fluentă clasă când vine vorba de ritmul de concurs.

Cum condițiile de toamnă sunt unele ce îi favorizează îndeosebi pe concurenții britanici, Graham Jarvis (UK, Husqvarna), cel supranumit „Regele Carpaților” după cele șapte titluri Red Bull Romaniacs, pare că le va da iarăși mari bătăi de cap mult mai tinerilor Manuel Lettenbichler (Germania, KTM) și Wade Young (Africa de Sud, Sherco). Letti a câștigat raliul anul trecut, după un duel la diferență de secunde cu Alfredo Gomez (Spania, Husqvarna). Young este câștigătorul din 2018 și dorește să confirme că acea victorie nu a fost o întâmplare. Gomez și Mario Roman (Spania, Sherco) sunt și ei candidați puternici, iar Taddy Blazusiak (Polonia, KTM), deși o legendă în enduroul extrem, încă nu a izbutit o clasare pe podium și speră să rezolve această „problemă” cu ocazia ediției Vertical Madness. Atât Gomez, cât și Roman și Blazusiak, locuiesc în Munții Pirinei și s-au antrenat special pentru provocarea din Carpați.

începe red bull romaniacs la sibiu, cel mai dur concurs de hard enduro

Marii absenți de pe lista de start din acest an sunt britanicii Jonny Walker (două titluri Red Bull Romaniacs, KTM) și Paul Bolton (cel mai bun pilot privat din ultimii ani), ambii fiind nevoiți să stea departe de cursă din pricina unor accidentări.

Sandra Gomez a revenit anul acesta la Sibiu. Campioană mondială de Super Enduro și medaliată la X Games, concurenta din Spania își dorește să devină prima femeie care termină Romaniacs pe traseul clasei Gold, anul trecut lipsindu-i foarte puțin.

Ediția din acest an este una atipică, din pricina contextului global în care se desfășoară, iar organizatorii au muncit foarte mult pentru ca cea mai importantă competiție din hard enduro-ul mondial să se poată desfășura în condiții de siguranță. Aceștia au lucrat timp de 14 luni, un adevărat record în istoria de peste 16 ani a raliului și, lună de lună, formatul a suferit ajustări, ținând cont de evoluția situației. Luând în considerare restricțiile legale actuale, ediția din acest an a Red Bull Romaniacs se va desfășura fără spectatori, prezența acestora pe traseu fiind complet interzisă. Fanii competiției sunt rugați să urmărească raliul din siguranța casei lor și să rămână astfel doar ONLINE alături de raliul pe care îl urmăresc.

începe red bull romaniacs la sibiu, cel mai dur concurs de hard enduro

Și Prologul urban a fost anulat pentru ediția din acest an, tot din motive de siguranță, fiind înlocuit de o sesiune de calificări offroad. De asemenea, de-a lungul celor cinci zile în munți, nu există niciun punct pentru spectatori. Această decizie a fost luată pentru siguranța locuitorilor județului Sibiu, a fanilor și a tuturor celor care participă la raliu în calitate de concurent, membru în echipa de asistență tehnică, media sau ca parte a echipei organizatoare. Starea de sănătate a tuturor participanților la raliu este monitorizată înainte și în timpul evenimentului.

Astfel, concurenții vor trebui să facă față celei mai dificile ediții pentru că vor fi nevoiți să se descurce SINGURI. Track managerii se vor afla în cele mai dificile puncte de pe traseu, pentru a-i încuraja și a le indica trase care să îi ajute să treacă peste acele urcări și coborâri ce par imposibile.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ce bine ca incurajam aceste apucaturi! Ce bine sa se inmulteasca numarul celor care polueaza fonic si atmosferic chiar si zonele acelea unde te astepti sa fie aer curat! Ce bine ca are cine sa rupa potecile de munte cu aceste drujbe pe roti! Minunat! Sa se inmulteasca hoardele de motociclete neinmatriculate care traverseaza orasul pe carosabil! Politia nu are nimic impotriva. Romania este ca de obicei prada usoara a tuturor smecherilor pentru ca legile sunt proaste si nici macar alea aplicate. In alte tari legea este foarte clara si aspra cu astfel de manifestari „sportive”