foto: coadă la spitalul județean sibiu - cum așteaptă bolnavii de covid să fie consultați
Foto Arhivă

S-au format cozi imense și luni în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Bolnavii confirmați pozitiv la testarea pentru noul coronavirus au așteptat chiar și câteva ore să fie consultați. Situația este extrem de dificilă și pentru cadrele medicale, care nu fac față.

Zeci de bolnavi de COVID au așteptat luni în curtea Spitalului Județean să fie consultați. S-au format din nou cozi, unii dintre ei așteptând chiar și câteva ore să le vină rândul. foto: coadă la spitalul județean sibiu - cum așteaptă bolnavii de covid să fie consultați foto: coadă la spitalul județean sibiu - cum așteaptă bolnavii de covid să fie consultați

Liliana Coldea, directorul SCJU Sibiu, face apel către sibieni și le recomandă să apeleze la medicii de familie înainte de a se prezenta la spital. Aceștia îi vor lua în evidență și le vor monitoriza starea de sănătate, fiind evitate astfel situațiile neplăcute ce se petrec tot mai des la spital.

„Persoanele care sunt confirmate pozitiv trebuie să înțeleagă că vineri a apărut o Ordonanță de Urgență, potrivit căreia ele trebuie să apeleze la medicul de familie și împreună cu el trebuie să stabilească ce are de făcut. Medicul de familie în ia în evidență și îl monitorizează. Dacă e suspiciune și se testează, iar testul iese pozitiv, tot medicul de familie decide ce are de făcut. (…) Pe baza acestor ordonanțe, și medicul de familie e implicat în lupta COVID. Eu înțeleg că e mai ușor să vii la spital, ai mai multă siguranță pentru tine, dar asta înseamnă o presiune pe Serviciul de Urgență, ceea ce duce la ore lungi de așteptare, ceea ce nu e normal.”, spune directorul SCJU Sibiu.

Coldea e de părere că s-au format cozi și astăzi din cauză că bolnavii care așteaptă în curtea spitalului nu au apelat la medicul de familie. „Sunt convinsă că persoanele cu suspiciune sau confirmate pozitiv nu apelează la medicul de familie și vin la Serviciul de Urgență, de aceea se formează cozi. Ei vin fie pentru consultări, fie la triaj”, a precizat Coldea. foto: coadă la spitalul județean sibiu - cum așteaptă bolnavii de covid să fie consultați foto: coadă la spitalul județean sibiu - cum așteaptă bolnavii de covid să fie consultați

Pacienții care vin la Urgențe trebuie să înțeleagă că nu sunt locuri suficiente în sălile de așteptare, iar singura soluție este aceea de a apela la medicul de familie. „Pentru cei care vin cu suspiciune, am deschis o sală, să nu mai stea afară. Avem o problemă cu persoanele confirmate pozitiv. Înăuntru nu avem locuri. Sunt cinci paturi și câteva scaune”, a spus directorul Liliana Coldea.

Problema locurilor din spital pentru pacienți a fost sesizată și de medicul Voichița Halmaghi, de la Serviciul de Urgență, care a spus, în cadrul ședinței a CJSU de luni, că este nevoie ca autoritățile să ia măsuri.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Doamna Manager,
    Care sali de asteptare?
    Afara, in ploaie, in picioare.
    Iar de cadrele medicale care consulta, va bateti joc.
    Va rugam frumos, faceti un gest de bun simt si lasati pe alcineva, mai pregatit, sa conduca Spitalul Judetean.