Cum alegi o mașină second hand fără probleme

Mulți români, când se hotărâsc să își achiziţioneze un autoturism, optează pentru o mașină second hand. Acest lucru reprezintă pentru majoritatea o investiţie importantă, nu doar din punct de vedere financiar, cât și pentru siguranţa personală.

Informații utile

Conducătorii auto știu că seria de şasiu este amprenta fiecărei maşini. Numărul unic format din șaptesprezece caractere este documentul de identificare al autovehiculului care oferă detalii despre istoricul autoturismului respectiv. Prin procedura simplă de  verificare serie şasiu, cumpărătorul poate afla toate informaţiile legate de starea maşinii pe care o cumpără. Această procedură este importantă, deoarece viitorul proprietar poate afla dacă aceasta a fost furată, implicată în accidente sau numărul de kilometri este real. Această operaţiune simplă, îi poate ajuta pe cumpărători să efectueze investiţia dorită. Prin accesarea formularului respectiv se pot evita înşelătoriile. Cele mai frecvente evenimente ce pot fi depistate prin această procedură sunt: neconformități legate de kilometraj, accidente nedeclarate de proprietar, furturi, modificări aduse configuraţiei iniţiale.

Cu mașina la control

Inspecţia Tehnică Periodică, sau pe scurt verificare ITP este de asemenea o altă procedură la fel de importantă. Aceasta înseamnă revizia din punct de vedere tehnic a mașinii, efectuată în service-uri autorizate pentru toate autovehiculele din România și se realizează în mod obligatoriu şi periodic, în intervale de timp stabilite în funcţie de vechimea maşinii, dar şi de destinaţia acesteia. Termenul de valabilitate al ITP-ului este notat în talonul vehiculului. Efectuare primei inspecţii tehnice periodice se stabileşte în funcţie de data primei înmatriculări. Înainte de a ajunge cu mașina în service pentru obținerea ITP-ului, șoferii ar trebui să țină cont de câteva aspecte, printre care: autoturismul să nu fie murdar, cauciucurile să se prezinte în stare bună de funcționare, becuri funcționale sau sistemul de curăţare a parbrizului să nu fie defect.  Șoferii care au uitat când expiră ITP-ul pot verifica online pe site-ul rarom.ro. Acest lucru se poate realiza și din afara țării. Pentru asta este nevoie doar de acces la internet şi de datele maşinii. Căutarea se face după seria cărţii de identitate a vehiculului sau seria caroseriei. Acesta sunt modurile în care se pot obține informații despre următoarea dată când trebuie făcută verificarea ITP. Prin acest lucru se pot evita, atât eventuale probleme în trafic, cât și din punct de vedere legal la un posibil control rutier.

Ultima oră