"bâlbâiala" explicată prin desene animate la școala nicolae iorga

Balbismul sau “bâlbâiala” este o încălcare a ritmului vorbirii, în care persoana are dificultăți în pronunțarea cuvintelor și a frazelor, repetă de mai multe ori silabele sau cuvintele scurte şi prelungește pauzele înainte de începutul pronunției.

Cu o atitudine greșită a societății față de oameni bâlbâiți, această tulburare de vorbire poate avea un impact grav asupra stării emoționale și, prin urmare, asupra vieții unei persoane. Acest lucru duce adesea la stres, anxietate socială și auto-izolare.

Pentru a înțelege particularitățile acestei afecțiuni, elevii din clasa pregătitoare D de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, împreună cu doamna învățătoare Dinu Alexandra și doamna profesor logoped școlar Marian Gabriela au desfășurat o activitate deosebită cu ocazia Zilei Internaționale a Balbuției.

În fiecare an pe data da 22 octombrie este marcată Ziua Internațională a Balbuției sau, cum se mai spune în termini populari, bâlbâiala. Balbuția este impediment de vorbire care alterează fluiditatea cuvintelor și comunicării. Balbuția afectează între 4 şi 5% dintre copii, dispărând la vârstă adultă în 8 cazuri din 10” susține doamna profesor logoped școlar Marian Gabriela.

Cei mici au urmărit un scurt desen animat în care li se explică, pe înțelesul lor,  ce este bâlbâiala. Balbismul sau bâlbâiala, cum i se mai spune popular este o tulburare de vorbire prin care este afectată fluența discursului. Debutul afecțiunii este de regulă în copilărie și în anumite cazuri poate persista de-a lungul vieții. Afecțiunea este caracterizată de întreruperi în pronunția anumitor sunete. Majoritatea oamenilor prezintă dificultăți în producerea anumitor sunete din când în când.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Bâlbâielii are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de  defectul de vorbire care apare din cauza convulsiilor care afectează mușchii aparatului de vorbire.”, spune doamna învățătoare Alexandra Dinu.

În majoritatea a cazurilor, balbismul are impact asupra activităților zilnice ale persoanei afectate. Pentru unele persoane, tulburările de comunicare pot să apară doar în anumite circumstanțe, ca de exemplu în timpul vorbitului la telefon sau atunci când trebuie să se adreseze unor grupuri mai mari de persoane.

Majoritatea persoanelor afectate de balbism suferă de tulburări de comunicare în timpul a numeroase activități, la muncă, la școală sau acasă. Tocmai de aceea este important să conștientizăm acest fenomen iar copiii să –l înțeleagă și să-l trateze cu responsabilitate”, a adăugat învățătoarea Alexandra Dinu.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu