sibiul aproape de scenariul roșu - ce restricții vor impune autoritățile

Municipiul Sibiu este la câteva sutimi de procente de scenariul roșu. Miercuri, 21 octombrie, rata de incidență cumulată la mia de locuitori, pentru ultimele 14 zile, era de 2,92. Asta înseamnă că, dacă infectările cu noul coronavirus se mențin pe trend ascendent, în aproximativ două zile orașul va intra sub incidența de 3 îmbolnăviri la o mie de locuitori. Conform legii, acesta este pragul când sunt introduse noi măsuri.

Aceste măsuri privesc atât viața socială, cât și cea privată a cetățenilor, în sensul că socializarea va fi mult redusă. Localurile de orice fel vor fi închise la interior, purtarea măștii va fi obligatorie în orice spațiu public, iar școlile și grădinițele vor trece toate în învățământul online.

Conform legii, autoritățile vor impune următoarele restricții atunci când rata de infectare cu coronavirus trece de 3 la mia de locuitori:

– Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise (conform art. 3, anexa 2, H.G. 856/2020)
– Se interzice organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. (conform art. 1, alin 6, anexa 3, H.G. 856)
– Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor, cafenelelor, în interiorul clădirilor și se permite prepararea dar fără a se consuma în spațiile respective. (conform art. 5, alin 1 și alin 3, anexa 3, H.G. 856)
– Este permisă activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități și pentru persoanele care nu sunt cazate se permite prepararea dar fără a se consuma în spațiile respective. (conform art. 5, alin 2 și alin 3, anexa 3, H.G. 856)
– Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. (conform art. 9, alin 2, H.G. 856)

În cazul în care rata infectării trece de3 la mie, toate instituțiile de învățământ, de la grădinițe la facultăți, vor face cursurile online. Aspectul este prevăzut în Ordinul Ministerului Educației nr 5487/1494/2020:

La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, CJSU va realiza o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi de numărul de focare existente în unităţile de învăţământ, respectiv în instituţiile de învăţământ superior din localitate, precum şi de alte criterii de risc, CJSU/CMBSU va transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării recomandarea ca instituţia de învăţământ superior să suspende activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ (scenariul 3), acestea urmând a se desfăşura online/prin intermediul tehnologiei şi al internetului, respectiv a fi reprogramate, în cazul celor care nu se pot desfăşura astfel.

Ultima oră

Comentariul meu