sibiul în topul celor mai atractive orașe din românia

Peste 80% din românii care trăiesc la oraș sunt mulțumiți de orașul lor, însă capitole precum serviciile de sănătate sau starea străzilor sunt în topul insatisfacțiilor. Sibiul se află pe locul cinci în clasament

Primul loc este ocupat de Cluj, apoi urmează Timișoara și Brașov, arată primul barometru privind politica urbană a României, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Banca Mondială, scrie romania.europalibera.org. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul folosit de Uniunea Europeană și a inclus 13.380 de respondenți, în perioada iulie-august 2020.

Cei mai satisfăcuți cetățeni s-au declarat cei din orașele din regiunea centrală a țării, iar cei mai puțin mulțumiți sunt în sudul țării, în Muntenia. Orășenii cei mai satisfăcuți de viața la oraș sunt în Cluj (97% satisfacție), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), dar și în Brașov, Drobeta Turnu Severin, Timișoara, Sighișoara, Slatina sau Iași – toate cu peste 90% grad de satisfacție al locuitorilor.

La nivelul orașelor, cele mai importante trei probleme percepute de locuitori sunt serviciile de sănătate (39%), poluarea aerului (32%) și infrastructura rutieră (29%).

sibiul în topul celor mai atractive orașe din românia

Serviciile de sănătate sunt principala problemă urbană a României și a doua mare sursă de nemulțumire pentru locuitorii de la orașe. Doar 52% dintre cei intervievați s-au declarat mulțumiți de ele. Cele mai bune valori s-au înregistrat la Iași (70% grad de satisfacție), Drobeta Turnu Severin, Oradea, Alba Iulia sau Cluj – peste 65%. La București, satisfacția la acest capitol este de doar 51%, în creștere de la 40% cât era acum 5 ani, la eurobarometrul realizat de Uniunea Europeană.

În condițiile în care 44% dintre orășeni folosesc mașina pentru a se deplasa prin oraș, nivelul de mulțumire al orășenilor față de transportul urban nu este nici el prea ridicat. Sunt valori ridicate de satisfacție la Cluj (88%), Oradea (82%) sau Brașov (81%), în schimb la București gradul de satisfacție pentru transportul urban este de doar 55%.

Starea străzilor din orașe îi mulțumește pe doar 52% dintre locuitori, iar cei mai nemulțumiți români sunt în regiunea de Sud-Muntenia – doar 37% grad de satisfacție. Calitatea străzilor este considerată cea mai satisfăcătoare la Constanța și Oradea, unde 76% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți. La polul opus al satisfacției față de străzile din oraș se află Ploiești (22%) și Alexandria (31%). Și Capitala se află sub media națională la acest capitol: doar 43% dintre bucureșteni spun că sunt satisfăcuți de starea străzilor din oraș.

Doar 60% din populația urbană se declară mulțumită de calitatea aerului din orașul în care trăiește, iar cele mai mari nemulțumiri au fost înregistrate în regiunea București-Ilfov, cu grad de satisfacție 34%.

Calitatea aerului nemulțumește în mai mare măsură, prin comparație cu media în populație, persoanele cu vârste între 25-44 ani, părinții, în special mamele, persoanele cu studii peste medie, antreprenorii (patroni, sau specialiști pe cont propriu), cu venituri individuale peste 4.000 lei/lună, arată studiul.

Cel mai scăzut grad de satisfacție față de calitatea aerului a fost înregistrat la Ploiești (14%), iar cel mai ridicat la Suceava (91%).

Și nivelul poluării fonice este o sursă mare de nemulțumire pentru orășeni, doar 57% declarându-se mulțumiți la acest capitol. Regiunea București-Ilfov înregistrează cel mai ridicat grad de insatisfacție față de zgomot, municipiul București având doar 33% din locuitori mulțumiți la acest capitol.

La capitolul curățenie a orașului, doar 57% din români se declară mulțumiți. Cel mai scăzut nivel de satisfacție pentru curățenia orașelor se înregistrează în regiunea Sud-Muntenia și în București-Ilfov. La nivel de localități, curățenia mulțumește cel mai puțin în Ploiești (16%) și cel mai mult în Sinaia (88%), Suceava (84%) și Bicaz (81%).

Mai mult de un sfert din locuitorii orașelor spun că nu se simt în siguranță, iar în București gradul de nemulțumire este cel mai ridicat: doar 62% dintre bucureșteni spun că se simt în siguranță în oraș.

Orașele unde oamenii spun că se simt cel mai în siguranță sunt Suceava (93%), Drobeta-Turnu Severin (91%), Oradea (89%), Cluj (86%) și Alba Iulia (85%).

Persoanele cu educație inferioară, activism social mai slab și venituri sub medie au tendința de a se declara mai puțin mulțumite de siguranța din oraș, decât restul populației”, remarcă studiul.

La nivel de cartiere, siguranța resimțită de locuitori este mai ridicată față de cea resimțită la nivelul orașului întreg. 77% dintre respondenți au spus că se simt în siguranță la nivelul cartierului în care locuiesc, față de doar 73% la nivelul orașului.

Cei mai mulțumiți de siguranța din cartiere sunt locuitorii din regiunea Nord-Vest, iar cei mai nesatisfăcuți sunt în regiunea București-Ilfov – doar 70% spun că se simt în siguranță. La nivelul orașelor, locuitorii din Caracal sunt cei mai nemulțumiți de siguranța cartierelor (50%). La polul opus, siguranța în cartier este ridicată în Sinaia (97%), Suceava (92%), Drobeta-Turnu Severin (92%) sau Buhuși (90%).

Gradul de mulțumire a orășenilor față de performanța administrativă a autorităților locale a fost de asemenea măsurat. Au fost folosiți patru indicatori:

  • felul în care sunt cheltuiți banii publici
  • ritmul de dezvoltare al orașului
  • cuantumul taxelor locale
  • relația cetățenilor cu autoritățile

Cea mai ridicată medie a acestor indicatori s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest, iar cea mai scăzută în regiunea Sud-Muntenia. Oradea și Cluj au cele mai ridicate punctaje.

Sursa: romania.europalibera.org

Ultima oră

Comentariul meu