patronii din turismul românesc - sărbătorile de iarnă sunt compromise

Reprezentanții Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc spun că dacă restricțiile impuse în acest moment în România se vor menține, sărbătorile de iarnă sunt compromise și compromit turismul, scrie mediafax.ro.

Dragoş Răducan, prim-vicepreşe­dinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că dacă actualele restricţii impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului vor continua să fie şi în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci petrecerile nu vor putea avea loc, ceea ce înseamnă că sărbătorile de iarnă din acest an sunt compromise.

patronii din turismul românesc - sărbătorile de iarnă sunt compromise

„Din punctul de vedere al petrecerilor de sărbători, prin festivităţi şi mese bogate, nu cred că se va putea pentru că dacă acum trebuie să purtăm mască pe stradă, nu putem merge la o petrecere şi să purtăm mască sau mesenii vor purta puţin masca la început, apoi o vor da jos. Nu văd în actualul context cum s-ar putea petrece Crăciunul şi Revelionul. Cu restricţiile din acest moment, sărbătorile de iarnă sunt compromise, dacă se vor relaxa vom găsi soluţii“, spune pentru ZF Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.

Totuşi, chiar dacă sărbătorile de iarnă din acest an nu se vor desfăşura în aceleaşi condiţii ca anul trecut, apetitul oamenilor nu a scăzut considerabil, astfel că în această perioadă multe pensiuni au cerere de 50% pentru sărbătorile de iarnă, mai mic faţă de anul trecut, când cererea în aceeaşi perioadă era de 80%.

Restaurantele, spune Dragoş Răducan, ar fi trebuit să fie deschise treptat, pentru a se evita incertitudinea de acum care le dă bătăi de cap antreprenorilor care nu ştiu dacă mâine vor deschide sau nu. Începând de ieri, 20 octombrie 2020, restaurantele din Bucureşti sunt închise în interior pentru oameni, măsură venită în contextul în care Capitala a depăşit rata de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.

„Interesul oamenilor de a merge la restaurant a scăzut foarte multe din cauza acestor multiple ieşiri ale unor oficialităţi care închid şi deschid restaurantele şi zic că pot fi focare de infecţii. Nu ar fi fost această teamă dacă autorităţile ar fi avut o comunicare mai bună“, spune Dragoş Răducan.

El este de părere că ar trebui să ne obişnuim şi să învăţăm să trăim cu acest virus, ceea ce înseamnă că măsurile de siguranţa vor fi pe termen lung. „Avem şi un câştig în această mare de pierderi şi anume că vara aceasta nu am avut nicio toxiinfecţie alimentară pe litoral, probabil că aceste măsuri vor fi luate tot timpul de acum încolo“, explică prim vicepreşedintele FPTR.

Singura soluţie a antreprenorilor din turism este să se adapteze noilor reglementări astfel încât să reuşească să îşi protejeze angajaţii şi să facă, totuşi, şi o marjă de profit.

În ceea ce priveşte sporturile de iarnă, Dragoş Răducan este de părere că tendinţa pe care a observat-o în vară va continua şi în perioada următoare şi anume aceea de reducere a duratei de sejur. Astfel, oamenii vor prefera mai mult să petreacă o singură zi pe pârtiile de schi, venind dimineaţa şi plecând seara acasă.

Totodată, în privinţa turismului extern lucrurile sunt foarte incerte în contextul în care nu se ştie cum vor pleca avioanele, care vor fi zonele roşii. „Pe partea de incoming nici nu poate fi vorba, acesta a fost avantajul nostru, noi ne-am bazat pe proprii turişti“, spune Dragoş Răducan.

El adaugă faptul că zonele roşii ale turismului românesc sunt organizarea de evenimente, turismul de business şi turismul balnear, care îşi vor reveni, dar mult mai greu faţă de celelalte sectoare ale turismului din România. Turismul de business, estimează Dragoş Răducan, îşi va reveni peste câţiva ani la nivelul din 2019, în contextul în care multe dintre evenimente şi întâlniri s-au ţinut în această perioadă în mediul online.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică