ușile de interior: de câte feluri sunt și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip?

Ca orice element din casa ta, ușile de interior sunt foarte importante pentru a crea armonie în decorarea locuinței. Nu trebuie lăsate de izbeliște, atunci când amenajezi o casă, un cămin.

Din păcate, de multe ori, acestor elemente vitale din amenajarea și compartimentarea unei case nu li se acordă importanța cuvenită. Când ne gândim la uși de interior, nu ni se pare că e un subiect care merită foarte mult discutat, așa se face că de cele mai multe ori ajungem să alegem variantele cele mai ieftine sau cele mai la îndemână, dat fiind că nu erau oricum prea sus pe lista de priorități și de buget.

Totuși, ușile de interior sunt importante într-o casă, dat fiind că ele ne ajută să câștigăm spațiu în camerele mici și reușesc să schimbe distribuția în orice locuințe.

Există mai multe tipuri de uși interior, dar în linii mari putem vorbi despre următoarele ca fiind cele mai frecvente:

  1. Uși clasice, cu balamale

Sunt cel mai frecvente în orice casă și de cele mai multe ori prima opțiune pentru oricine. Se montează ușor, se folosesc și mai ușor, dar uneori sunt ineficiente din cauza spațiului prea mic care nu permite deschiderea completă a ușii.

  1. Uși glisante, cu șină

Ușile glisante, de cele mai multe ori pe o șină în partea de jos sau pe două șine, sus și jos, sunt de asemenea destul de ușor de instalat și sunt mai potrivite în spațiile în care nu avem destul loc pentru deschiderea ușii clasice, cu balamale. De cele mai multe ori, se folosește sticla sau un alt material care să permită luminii să răzbată prin ele. Pot fi alcătuite fie dintr-o singură ușă, care culisează în lateral, fie din două uși, care culisează fiecare în câte o parte.

  1. Ușile pliante, tip evantai

Sunt numite și evantai sau armonică, întrucât, la deschidere, segmentele ușii se strâng în forrma respectivă unele peste altele. Un avantaj al acestora este tot câștigarea de spațiu suplimentar în ambele încăperi despărțite de ele.

  1. Ușile cu hublou

Acestea sunt în general montate la intrarea în încăperi precum bucătăria, unde sunt ideale, întrucât e nevoie să vezi prin geam daca e cineva în spatele ușii înainte de a o deschide, pentru a evita accidentele. Adesea, sunt uși batante, care se deschid în ambele direcții. Ușile de interior se mai pot împărți pe categorii și în funcție de materialul din care sunt fabricate. Evident, fiecare dintre ele cu avantajele și dezavantajele sale:

  1. Uși interior din lemn masiv

Acestea sunt folosite în general pentru ușile de acces în locuință și mai puțin pentru ușile de interior, deși nu puțini sunt cei care le preferă și între încăperi. Au avantajul că oferă un aspect tradițional casei, primitor, fiind potrivite cu aproape orice stil de amenajare la interior. Alte avantaje? Sunt bune izolatoare atât termice, cât și acustice, au o durabilitate îndelungată și o rezistență sporită la acțiuni mecanice: loviri, trântiri etc.

Dezavantajul acestora este, evident, prețul mai ridicat decât al tutoror celorlalte opțiuni. Asta în primul rând. În al doilea, sunt mai grele și mai dificil de manipulat. În fine, în timp, variațiile de temperatură și umiditate le pot afecta forma, volumul și dimensiunile. Din acest ultim motiv, nu sunt foarte indicate la separarea încăperilor cu multă umiditate.

  1. Uși interior din PAL

Ușile care sunt fabricate din PAL sau care au doar interiorul din PAL imită foarte bine ușile din lemn masiv, dar sunt mai ieftine, mai ușoare, dar nu la fel de rezistente. E adevărat, sunt „the next best thing” când vine vorba de rezistență, mai ales dacă au o umplutură de PAL plin și nu una de PAL tubular.

  1. Uși interior sticlă

Despre acestea am vorbit și mai devreme, în general sunt ușile culisante. Avantajul este că lasă lumina să treacă, dar sunt foarte sensibile la acțiuni mecanice. Inițial folosite mai mult în clădiri de birouri, și-au făcut intrarea și în locuințe, fiind folosite mai ales la intrarea în bucătării.

4. Uși interior cu umplutură de carton

Cele mai accesibile, dar, evident, din motive logice, nu cele mai rezistente. În plus, stau prost și la capitolul izolare termică și acustică. Ramele și fețele acestora sunt din MDF sau PAL melaminat, în timp ce „miezul” este construit din carton sau hârtie celulară. În cazul în care ușile de interior nu se aflau prea sus pe lista de priorități, sunt cele mai bune variante.

Acestea fiind spuse, alegerea finală trebuie luată nu doar în funcție de buget, ci și de avnatajele și dezavantajele oferite de fiecare dintre opțiuni, dar și în funcție de felul în care se integrează în restul decorului apartamentului sau casei. Ușile de sticlă, de exemplu, nu se potrivesc unui decor de tip rustic sau clasic al unei locuințe, ci unuia de tip modern sau chiar avangardist.

Ultima oră

Comentariul meu