fodor merge la cedo dacă tribunalul nu îi validează mandatul

Astrid Fodor va ataca la Tribunalul Sibiu decizia Judecătoriei de a nu îi valida mandatul pentru funcția de primar al municipiului Sibiu. În cazul în care hotărârea va fi aceeași, Fodor va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). 

Avocatul lui Astrid Fodor a precizat, vineri seară, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul FDGR, că în cazul unei „hotărâri nefericite” vor sesiza CEDO.

fodor merge la cedo dacă tribunalul nu îi validează mandatul

„Peste tot se discută de predictibilitate și securitatea raporturilor juridice. În sensul că ceea ce a fost dezlegat și când un element litigios a fost supus dezbaterii, acela rămâne lege pentru oricine, chiar altă instanță de judecată. Din nefericire, Judecătoria Sibiu a ignorat astăzi (n.red.: vineri) acest aspect și a invalidat mandatul. Această putere de lucru judecat este un element asupra căruia există o foarte bogată jurisprudență CEDO. Nu vă ascund că, în cererea de intervenție pe care am făcut-o la dosarul cauzei, am învederat întreaga această jurisprudență CEDO. Se pare că fără folos.

(…) În cazul unei hotărâri nefericte, suntem hotărâți să sesizăm și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Numai România cred că e condamnată pentru o serie de situații de acest gen, în care fiecare nu știe cum se judecă”, a spus avocatul Lucian Chirilă.

fodor merge la cedo dacă tribunalul nu îi validează mandatul

Avocatul lui Astrid Fodor a mai precizat că Biroul Electoral de Circumscripție Sibiu a examinat dacă candidații la alegerile locale respectă condițiile legale. Fiindcă nu s-au găsit nereguli, candidatura lui Fodor a fost validată.

„Un lucru foarte clar: ne aflăm într-o procedură necontecioasă. Procedura de invalidare este o procedură necontecioasă și validarea este prevăzută de Codul Administrativ. Tot procesul electoral este reglementat de Legea 115. (…) Legea electorală spune în felul următor: Biroul Electoral de Circumscripție examinează respectarea condițiilor legale pentru ca o persoană să poată candida. Respectarea condițiilor de fond și de formă a listei susținătorilor. Deci Biroul Electoral Sibiu avea obligația și și-a exercitat obligația de a valida. Au fost situații în țară în care contracandidați sau cetățeni au solicitat instanțelor de judecată printr-o procedură contencioasă, prin care te judeci, dezbați problema, invalidarea candidaturii. Una e invalidarea funcției de primar și una e invalidarea candidaturii. Acolo s-a judecat și s-au discutat aceste aspecte privind incompatibilitățile. Au fost soluții în care pe situații identice instanțele au invalidat candidatura și situații în țară în care instanțele au validat candidatura. Vă las să trageți concluziile despre predictibilitate și securitatea raporturilor juridice”, a mai precizat Lucian Chirilă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică