Termosemineu sau centrala pe lemne?

Cel mai important lucru cand iei o decizie importanta este sa fii deplin informat. Iar atunci cand vrei sa alegi o sursa de incalzire pentru casa, cu atat mai mult! Pentru ca de aceasta alegere depinde confortul termic, siguranta si estetica locuintei tale! Daca te gandesti sa alegi o sursa pe lemne (de genul seminee pe lemne) si ai ca variante: termosemineul sau centrala pe lemne, atunci acest articol e pentru tine.

Daca iti doresti o sursa de incalzire pe lemne buna si utila, trebuie sa ai in vedere toate variantele, fara a exclude vreuna, dar sa o alegi pe cea mai potrivita pentru nevoile, gusturile si necesarul termic! Parerile celorlalti chiar nu conteaza cand vine vorba de confortul termic al locuintei tale!

Termosemineu sau centrala pe lemne?

Aceste doua surse de caldura – termosemineul si centrala (cazanul) pe lemne functioneaza pe aceleasi principii, cu mici diferente. Ambele au capacitatea de a incalzi toata locuinta, prin incalzirea apei din calorifere sau pardosea, ambele au deci functia unei centrale termice, fiind foarte asemanatoare. De asemenea, amandoua pot fi racordate la apa menajera pentru a produce apa calda. Dar, in urmatoarele randuri dorim sa punem in paralel cele 2 tipuri de surse, urmarind principalele avantaje si dezavantaje ale fiecaruia, precum si ceea ce le diferentiaza.

AMPLASAREA

Daca un focar termosemineu (la fel ca un semineu clasic pe lemne) se poate amplasa aproape oriunde in locuinta si neaparat “la vedere”, o centrala pe lemne se pozitioneaza de obicei intr-o camera tehnica, in garaj sau o anexa a locuintei. Daca nu gandesti de la inceput o astfel de camera cu destinatie speciala, s-ar putea sa fie foarte greu – daca nu imposibil – sa mai poti sa iei in calcul o centrala pe lemne pentru caminul tau. In schimb, la un termosemineu mobilitatea si conditiile de amplasare sunt mult mai flexibile!

Termosemineu sau centrala pe lemne?

DESIGNUL

Foarte aproape de criteriul amplasarii este si partea cu designul. Pentru cei mai multi, aspectul este foarte important. De accea, multi oameni aleg termosemineul in favoarea centralei pe lemne nu atat pentru diferente de functionalitate, cat pentru plus estetic pe care il ofera un termosemineu. Altfel spus – ai si semineu, si centrala in acelasi timp. Iarna, nu exista tablou mai frumos decat a sta in fata focului unui termosemineu care creeaza o atmosfera speciala! Si in acelasi timp, iti incalzesti intreaga locuinta!

Termosemineu sau centrala pe lemne?

PRETUL

Acest factor este in top, atunci cand vine vorba de a alege o sursa termica! Din punctul de vedere al costurilor se poate observa cu usurinta ca alegerea unui termosemineu in detrimentul unei centrale pe lemne este mult mai costisitoare, deoarece implica si imbracamintea si finisajul exterior, ceea ce nu regasim la o centrala. Cu toate ca si amenajarea unei camera tehnice costa, materialele de finisaj si de imbracare ale termosemineului sunt mai scumpe si mai numeroase, mai ales daca luam in calcul si manopera unui meserias.

Termosemineu sau centrala pe lemne?

CONFORTUL

Cei mai multi isi doresc sa aiba confortul caldurii in locuinta lor cu un minim efort. Astfel, o centrala pe lemne, poate sa ofera o mai mare comoditate: nu se face alimentarea cu combustibil in interiorul casei, deci nu ai mizerie si deranj in living sau in camera unde primesti oaspetii cu caldura! In cazul unui termosemineu, asemeni unui focar semineu fonta, pentru a te bucura de un maximum de confort, este important ca acesta sa fie amplasat langa o usa de acces spre exterior (terasa, curte), iar lemnele sa fie stivuite si depozitate in imediata apropiere. Doar in acest caz confortul va fi la un nivel ridicat, iar efortul cu alimentarea se va resimti foarte putin!

PUTEREA

Daca vorbim de puterea calorica a unui termosemineu, aceasta este mai mica decat a unei centrale pe lemne. Ea poate ajunge pana undeva in jurul valorii de 35 kW, in functie de modelul si de tipul de termosemineu. Practic, un astfel de dispozitiv poate incalzi pana la 300 mp, deci chiar si o casa cu 3 etaje cu succes! In schimb, o centrala pe lemne poate ajunge pana la 100kW, in acest caz incalzind spatii de sute de metri patrati, drept pentru care sunt preferate de cei care detin spatii comerciale, pensiuni, hoteluri sau restaurante mari.

Termosemineu sau centrala pe lemne?

TIMPUL DE PORNIRE

In cazul unui termosemineu pe lemne, acesta va radia pe sticla caldura imediat dupa aprinderea focului in incinta, iar incaparea in care acesta este amplasat se va incazli rapid, in comparatie cu centrala pe lemne, unde intervalul de timp este mult mai mare, deoarece trebuie ca circuitul acestuia sa se produca integral. Intervalul ca fi scurt – ca la un semineu electric sau la un biosemineu. Astfel, un termosemineu poate fi o sursa de caldura ideala pentru proprietarii de case de vacanta sau de cabane, unde se locuieste neregulat, in anumite perioade scurte de timp, fiind nevoie de incalzire rapida!

ALIMENTAREA CU LEMNE

La un termosemineu, alimentarea se face mai des decat la o centrala pe lemne, incinta nefiind la fel de voluminoasa, iar lemnele trebuie, de asemenea, sa fie taiate la dimensiuni mai mici. Din perspectiva noastra, acest aspect ar reprezenta un dezavantaj mai mare pentru un termosemineu. Dar, pentru a te bucura de un confort apropiat cazanului pe lemne si a folosi termosemineul ca sursa principala de incalzire a locuintei, situatia e putin mai dificila. Pentru a te bucura de a te bucura de avantajul comoditatii si al autonomiei mari si in cazul unui termosemineu, este necesara echiparea acestuia cu un puffer de acumulare, care functioneaza asemeni unei baterii, acumuland energie in timpul zilei, pe care o ofera sub forma de caldura caldura si pe timpul noptii, fara a fi necesara realimentarea cu lemne.

Termosemineu sau centrala pe lemne?

In concluzie, nu se poate spune ca un termosemineu este “mai bun” decat o centrala pe lemne sau viceversa. Cel mai important lucru cand vrei sa alegi un dispozitiv termic pentru locuinta ta este sa observi ce nevoi sunt, care este necesarul termic, daca optezi doar pentru functionalitate sau si pentru design ori daca preferi o sursa mai confortabila.

Mai amintim doar ca, atat termosemineele, cat si centralele sunt de diferite nivele de calitate, au diferite valori de eficienta, randament si durabilitate, neexistand diferente foarte mari datorita tehnologiei care a avansat foarte mult in ultimii ani. De aceea, detaliile referitoare la modele si tipuri sunt esentiale!

Nu exista surse de caldura “perfecte”, pentru ca toate au avantajele si dezavantajele lor. Insa, e important sa faci cea mai potrivita alegere pentru tine, nevoile tale, necesarul locuintei si preferintele familiei tale! Deopotriva, atat un termosemineu, cat si o centrala pe gaz se poate potrivi in locuinta ta. Ce trebuie sa descoperi? Care este cea mai buna varianta in contextul tau! Si apoi sa iti iei si cele mai potrivite ustensile de semineu sau accesoriile utile si practice necesare!

Termosemineu sau centrala pe lemne?

Daca tot nu sti care este cea mai potrivita sursa de incalzire pentru locuinta ta, apeleaza la cei de la PEFOC – ei te vor ajuta cu sfaturi, consultanta de specialitate si detalii tehnice cu privire la dispozitivele termice din care poti sa alegi!

Ultima oră