farmaciștii puși în pericol de bolnavii de coronavirus la sibiu

Din cauza lipsei locurilor din Spitalul Județean Sibiu, pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare de Covid 19 sunt trimiși acasă pentru tratament și izolare. Doar că după ce ies din spital intră în prima farmacie întâlnită în drum pentru a-și cumpăra medicamentele prescrise de medic. Farmaciștii trag un semnal de alarmă în acest sens, pentru că se tem că ar putea fi infectați, în ciuda măsurilor de protecție pe care le iau.

O farmacistă care lucrează în apropierea Spitalului Județean spune că pacienții tocmai plecați din spital vin să își cumpere medicamente, asta chiar dacă sunt pozitivi la coronavirus. ”In ultimele zile pacienții care sunt externați , la cerere sau pe motivul ca nu mai sunt paturi in spitale , pleacă frumos și intra in prima farmacie sa-și ia tratamentul prescris de medici pentru cele doua săptămâni de izolare .Ma intreb oare , nu dau cu semnătura ca merg direct in izolare fără sa între in contact cu vreo persoana sau nu le explica cineva ca nu au voie sa meargă in farmacii in magazine sau cu transportul in comun ? Poate dacă am începe sa respectam unele reguli sanitare și de distanțare nu am mai fi așa panicați și speriați de acest virus , care pana la urma este ca virusul gripal doar ca încă nu știm un tratament 100%, și nu am mai avea nici atâtea cazuri”, spune farmacista.

”Ar fi tragic”

La o altă farmacie, aceeași situație. ”Da, vin pacienți infectați cu coronavirus. Știm pentru că mai și spun lucrul ăsta, că tocmai ce au ieșit din spital și trebuie să intre în izolare și ne arată rețeta eliberată pe numele lor. Sau ne dăm seama de lucrul acesta după medicamentele pe care le cumpără- antibiotic, sirop de tuse și vitamine pentru creșterea imunității. Când ne dăm seama că este vorba despre un client infectat îl servim la geamul de la intrare. Când nu știm acest lucru….să sperăm că ne protejează măsurile pe care le luăm”, spune o altă farmacistă.

Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor Sibiu spune că ar fi tragic dacă farmaciștii ar începe să se îmbolnăvească. ”Îngrijorarea noastră este că nu avem de unde știi dacă cel care intră în farmacie este infectat sau nu. Mi s-au semnalat astfel de situații când cineva ieșit din spital a venit să cumpere medicamente. Farmaciștii sunt expuși, iar dacă ar începe să se îmbolnăvească nu ar fi chiar bine, pentru că farmaciile trebuie să rămână deschise. În farmacii există acel panou de protecție, angajații poartă mănuși, măști, folosesc dezinfectanți. Trăim cu speranța că nu ne vom îmbolnăvi”, spune Felicia Gligor

”O să le mai atragem atenția”

Managerul Spitalului Județean Sibiu, Liliana Coldea, spune că dacă i-a fost semnalată această problemă va insista ca pacienții are pleacă în izolare să fie informați că nu trebuie să mai intre în contact cu nimeni. ”După ce li se face consultul la infecțioase pacienții pozitivi primesc tratamentul și sunt trimiși în izolare. Dacă au mașină personală pleacă cu mașina, dacă nu au cu ce ajunge acasă se solicită ambulanța care îi transportă. De aici încolo noi nu mai putem controla ce se întâmplă. Dar, pentru că mi-ați semnalat această problemă o să vorbesc cu medicii de la infecțioase să le sugerez să întărească ideea că după ce pleacă din spital cei pozitivi să nu mai ia contact cu nimeni, să plece direct acasă și să roage pe altcineva să le cumpere medicamente sau ce au nevoie”, dă asigurări Liliana Coldea.

 

Ultima oră

Comentariul meu