Criză de medici infecționiști la Sibiu. Prefectura face apel la pensionari
Foto: AFP

Sibienii care sunt internați la Spitalul Județean Sibiu, pozitivi fiind la coronavirus, sunt îngrijiți de doar doi medici infecționiști. De la începutul pandemiei aceștia au stat aproape non stop în spital și sunt la capătul puterilor. Conducerea spitalului a făcut o cerere către DSP pentru a-i asigura cel puțin încă trei medici. Prefectul județului face și el apel către medicii retrași din activitate, și care doresc să dea o mână de ajutor.

La Spitalul Județean sunt internați peste 100 de pacienți, infectați cu noul coronavirus. Medicația este stabilită de medicii infecționiști, iar evoluția stării lor de sănătate tot de către aceștia, care sunt doar doi. Tot cei doi medici sunt cei care consultă pacienții ce tocmai au fost depistați pozitiv și se prezintă la Unitatea de primiri Urgențe. În aceste condiții, volumul de muncă depășește cu mult posibilitățile oricui. Dar totuși, de la începutul pandemiei, din luna martie, cei doi medici au consultat non stop, și rareori au părăsit spitalul.

Conducerea Spitalului Județean a cerut suplimentarea posturilor cu încă trei medici infecționiști. ”Cu încă trei medici ne-am descurca. Cei doi medici care sunt acum la spital au fost ajutați de cinci rezidenți pe infecțioase și cinci pe interne. Dar cei de la interne au plecat, iar din cei cinci rezidenți pe infecțioase doi vor pleca pentru că au examenul de specialitate”, spus Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean.

DSP-ul însă, are un răspuns cel puțin evaziv ”Dacă Arafat găsește trei medici infecționiști în România, ar fi bine. Lucrurile ar trebui rezolvate puțin altfel. Spitalul are resurse foarte mari, cred că poate să rezolve acest lucru”, a spus Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu.

O soluție ar fi ca medicii infecționiști retrași din activitate să se reîntoarcă în spital. Dar, spune Gabriel Budescu, oferta a fost refuzată. ”Am vorbit cu câțiva medici pensionari, dar s-au abținut să meargă pe secție”. Prefectul mircea Crețu crede și el că aceasta ar putea fi o soluție de compromis, dacă acești medici vor accepta să reintre în sistem, măcar pentru o perioadă de timp.

Criză și la DSP

Aceeași criză a lipsei de personal se întâlnește și în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Angajații de aici vin la serviciu și în weekend pentru a putea finaliza anchetele epidemiologice. ”6 oameni fac aceste anchete. Dacă pe zi cazurile trec de 50, gândiți-vă câte anchete îi revin unui om, iar o anchetă durează cam o oră, asta dacă detaliile sunt date corect. Oamenii aceștia vin și sâmbăta și duminica la serviciu, iar luni dimineața o iau de la capăt. Și ei sunt oameni, s-au îmbolnăvit. Nu de corona, de late boli. Dar, și de acasă, au făcut anchetele și au lucrat. Am discutat și pentru a ne ajuta aici cu câțiva medici, care ar putea veni voluntar măcar câteva ore pe zi. O să vedem dacă acceptă”, spune Gabriel Budescu.

 

 

 

 

Ultima oră