judecătorii sibieni decid ce se întâmplă cu mandatul lui astrid fodor

Biroul Electoral de Circumscripție Electorală Sibiu a cerut validarea mandatelor primarilor aleși în data de 27 septembrie. Mandatul lui Astrid Fodor este însă pus sub semnul întrebării din cauza incompatibilității declarate de Agenția Națională de Integritate.

Vineri, la ora 9, în camera de consiliu a Judecătoriei Sibiu se va stabili dacă al doilea mandat al lui Astrid Fodor ca primar al Sibiului va fi validat. Ședința este fără citare, acest lucru însemnând că nu va fi de față nici Astrid Fodor, nici avocatul ei. Judecătorul va da sentința luând în considerare toate aspectele, inclusiv decizia de incompatibilitate dată de ANI. Decizia pe care o va lua judecătorul sibian vineri se poate ataca cu apel la curtea de Apel Alba Iulia.

Incompatibilitate din 2015

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru în consiliile de administraţie de la Colegiul German ‘Samuel von Brukenthal’ şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat că la momentul acela avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să fie membru neremunerat în consiliile de administraţie respective.

Fodor, găsită vinovată de Curtea Supremă de la Bucureşti

Astrid Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai 2019 decizia de admitere a recursului ANI şi a trimis motivaţia către părţile în proces şi Prefectura Sibiu. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost suspendat din funcţie, în 3 iulie, de către fostul prefect, Adela Muntean, în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care confirmă starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate.

Astrid Fodor a fost suspendată din funcția de primar din 3 până în 19 iulie 2019, de către fostul prefect, Adela Muntean.

Ultima oră

Comentariul meu