acuzații la sibiu - angajații din spitale nu sunt testați covid - ”nu sunt destule teste!”

Liderul SANITAS Sibiu, Dan Pirnoiu, spune că la nivel de județ angajații din spitale, fie medici sau personal auxiliar, nu sunt testați periodic, cum ar fi normal, din cauza lipsei testelor. Acesta reclamă și stocuri mai mici decât ar fi normal la măști și combinezoane de protecție.

De Ziua Muncii Decente, membrii SANITAS au făcut grevă japoneză. Printre altele, cei de la Sibiu cer asigurarea echipamentelor de protecție și testarea periodică a tuturor angajaților din spitale. Dan Pirnoiu, liderul SANITAS Sibiu spune că aceste lucruri ar putea fi gestionate mai bine. ”Personalul medical și cel auxiliar ar trebui testat la maxim trei săptămâni dacă nu la două, atât cât e perioada de incubație a virusului. Dar, nu se testează deloc pentru că nu sunt teste suficiente. Sunt scumpe, nu sunt bani, nu sunt teste”, spune Dan Pirnoiu. În plus, liderul SANITAS Sibiu spune că nici pentru măștile de protecție și combinezoane stocurile nu ar fi suficiente. ”Măștile ar trebui schimbate la maxim patru ore, ceea ce înseamnă două măști pe tură. Sunt folosite însă pe perioade mult mai lungi, pentru a se face economie, pentru că resursele financiare sunt reduse.

Medicii confirmă

Surse din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu au declarat pentru Ora de Sibiu că medicii și personalul auxiliar nu sunt testați periodic. ”Ni s-au făcut teste în perioada stării de urgență. Acum însă, nu ne-a mai testat nimeni. Este adevărat că pacienții sunt testați cu toții, iar noi, atunci când intrăm în contact cu ei avem măști. Se face în schimb triajul zilnic de către asistenta șefă de pe secție” Cât despre materialele de protecție, sursele Ora de Sibiu spun că în acest moment există, dar trebuie gestionate cu mare grijă. ”Acum aproximativ două săptămâni a existat o sincopă în aprovizionarea cu măști, acum sunt. Este adevărat că ar putea fi mai multe, pentru că trebuie să avem foart6e mare grijă cum le gestionăm. Pentru a face ceva economie am încercat să limităm cumva numărul celor care sunt implicați în actul medical, dar până la urmă trebuie să punem pacientul pe primul loc”

Managerul spune că totul e în regulă

Dacă este să o ascultăm pe Liliana Coldea, managerul spitalului Clinic Județean, la Sibiu lucrurile stau chiar bine. ”Testarea tuturor celor care lucrează în spital se face periodic, pe bază de programare, care este făcută de Serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Ei stabilesc cât de des se face testarea pentru fiecare secție în parte. Avem teste suficiente, nu este problemă. Banii pentru teste vin prin programul de boli transmisibile și am depus și un proiect pentru fonduri europene pe gestionarea crizei covid. Astfel că până la finalul anului suntem acoperiți. Este adevărat că testele sunt și foarte scumpe. Un kit cu 1150 de teste costă 252.000 de lei și ajunge patru zile. Aici incluzând toate testările care se fac în laborator, inclusiv personal medical, pacienți și cei la cerere”, spune Liliana Coldea.

Managerul dă asigurări că nici la capitolul materiale de protecție nu sunt probleme la Sibiu. ”În cazul acestora s-a făcut luni licitația, și la fel ca în cazul testelor există continuitate în finanțare și aprovizionare. Stăm bine deocamdată. Gestiunea acestor materiale se face de asistenta șefă a fiecărei secții”

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu