Restricții suplimentare pentru localitățile cu o rată de infectare covid de peste 1,5 la mie

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că în localitățile unde rata de infectare cu noul coronavirus va trece de 1,5 la mia de locuitori se vor impune restricții noi. Vor fi interzise nunțile, botezurile, iar activitatea agenților economici care nu respectă regulile va fi suspendată, scrie agerpres.ro.

Potrivit acestuia, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel din municipiul Bucureşti urmează să se întrunească în regim de urgenţă să analizeze situaţia epidemiologică în fiecare judeţ şi în localităţile respective şi să ia toate măsurile care sunt prevăzute prin hotărârile de guvern sau hotărârile CNSU care au fost emise în contextul unei incidenţe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Restricții suplimentare pentru localitățile cu o rată de infectare covid de peste 1,5 la mie

„Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul Naţional şi au fost luate şi prin hotărâre de guvern şi solicităm tuturor comitetelor judeţene şi comitetului municipiului Bucureşti să implementeze aceste măsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat.

El a arătat că este în analiză suspendarea activităţii operatorilor care au abateri.

„Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii. În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a spus Arafat.

Şeful DSU a anunţat că participarea credincioşilor la evenimente va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

„Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a afirmat Arafat.

De asemenea, el a subliniat că vor fi intensificate controalele.

„Controalele vor fi intensificate, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punctul de vedere al limitării răspândirii virusului, dar ne aşteptăm la mai mult, la colaborarea populaţiei, gestul este foarte simplu, purtarea măştii, distanţarea, respectarea regulilor de interacţiune, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafeţelor”, a arătat şeful DSU.

O altă măsură anunţată prevede posibilitatea depunerii jurământului la distanţă de către cei aleşi la scrutinul din 27 septembrie şi care sunt în carantină sau izolare.

„Persoanele alese la scrutinul electoral în luna septembrie pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene să poată depune jurământul prevăzut în OUG nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice de comunicare la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii. Aceasta este o propunere aprobată la nivelul comitetului şi urmează să se emită un act normativ, o hotărâre de guvern care să stabilească acest lucru, ca să nu punem în dificultate procesul respectiv”, a spus Arafat.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică