un drept la replică neserios

Ora de Sibiu a publicat vineri un articol despre rezultatul slab obținut de social democrații sibieni la alegerile locale din 27 septembrie. În timp ce președintele organizației județene Bodgan Trif, s-a eschivat de la declarații, șeful de la municipiu, Cătălin Stanciu, fost candidat la Primăria Sibiu a explicat care crede el că ar fi motivele scorului modest pe care l-a scos PSD mai ales în Sibiu.

Firește că redactorul Ora de Sibiu l-a sunat pe domnul Stanciu în calitatea sa de președinte al Organizației Municipale a PSD, nu în calitate de observator extern. Declarațiile domniei sale au condus la titlul articolului: PSD Sibiu aruncă vina pe oameni – ”Am pierdut alegerile pentru că lumea nu a ieșit la vot”. Liderul PSD Sibiu, Cătălin Stanciu, a spus explicit că a fost o campanie în care „nu s-a greșit cu nimic”, una dintre cauzele rezultatului modest fiind prezenta mai scăzută la vot.  Declarația este citată în articol. Nu a fost înregistrată, pentru că nu ne așteptam la negarea celor declarate din partea unei persoane publice ca domnia sa. Deci e cuvântul lui Cătălin Stanciu, contra cuvântului redactorului Ora de Sibiu. Avem însă notițele.

Ulterior am primit pe adresa redacției dreptul la replică, pe care îl redăm mai jos, în care Cătălin Stanciu susține că nu a existat o astfel de declarație  din partea nimănui de la PSD și cu atât mai puțin din partea sa, și totul ar fi o invenție cu scopul de a discredita partidul. Am decis să nu dăm curs publicării dreptului la replică, care era total neverosimil și l-am contactat personal pe Cătălin Stanciu pentru a-i explica de ce nu se publică. Nu a răspuns, în schimb a postat textul pe Facebook.

Credeam că noua echipă a PSD a scăpat de desueta obsesie că tot ce nu e de laudă e o orchestrație a dușmanilor, agenturilor, statului paralel, etc. Din păcate ne-am înșelat.

Referitor la articolul publicat pe site-ul www.oradesibiu.ro în data de 02.10.2020, cu titlul <<PSD Sibiu aruncă vina pe oameni – ”Am pierdut alegerile pentru că lumea nu a ieșit la vot”>>, în care se regăsește o declarație atribuită PDS Sibiu, deși singurul citat în text sunt eu, Cătălin Stanciu, președintele Organizației Municipale PSD Sibiu, fac urmărorele precizări:

  • Nimeni din cadrul organizației, cu atât mai puțin eu, singurul citat în text, nu am afirmat că ”Am pierdut alegerile pentru că lumea nu a ieșit la vot”, deci această declarație este una inventată.
  • Datorită titlului tendențios, prin care se insinuează lucruri neadevărate, mai exact faptul că ”PSD aruncă vina pe oameni”, site-ul respectiv dovedește că încearcă să manipuleze cititorii prin interpretări subiective sau chiar prin inventarea unei declarații atribuite unei întregi organizații politice, de unde reiese lipsa de profesionalism a persoanelor care au redactat articolul.

Dezaprob astfel de practici în presa sibiană și îmi exprim convingerea că ele nu se vor mai repeta. Le reamintesc peroanelor care au redactat articolul sus-menționat faptul că există un Cod Deontologic al Jurnalistului, conform căruia, cei care practică această meserie au datoria primordială de a relata adevărul, obligație ce decurge din dreptul constituțional al publicului de a fi corect informat. Tot conform aceluiași Cod Deontologic după care persoanele anterior menționate ar fi trebuit să își ghideze activitatea, jurnalistul poate da publicității numai informațiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat din surse credibile, și nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte. Știrea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă și să nu conțină păreri personale.

Cătălin Stanciu, Președintele Organizației Municipale PSD Sibiu

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Ar fi frumos daca distinsul domn de la PSD care sustine ca nu a declarat ceea ce ati scris sa ofere o explicatie pentru scorul fenomenal pe care domniile lor l-au obtinut la Sibiu… (probabil ca daca iesea mai multa lume la vot ar fi obtinut si mai putin…)