Şapte state membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, Spania şi Ungaria, înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 și prezintă un risc ridicat de mortalitate, a avertizat joi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), potrivit AFP, citat de AGERPRES.
Conform ultimului raport de evaluare a riscurilor întocmit de această agenţie însărcinată cu monitorizarea epidemiilor, acest grup de şapte ţări au ”un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii ”deja observată” sau ”care ar putea surveni curând”.
Îngrijorarea faţă de evoluţia epidemiei în aceste ţări este generată în special de numărul mare de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor, în timp ce alte alte state europene înregistrează o creştere a cazurilor în rândul tinerilor, care au mai puţine riscuri de a suferi complicaţii.
Însă chiar şi în rândul majorităţii statelor din această categorie, şi anume Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Slovacia, Slovenia şi Suedia, evoluţia din ultimele zile relevă o creştere a numărului cazurilor în rândul vârstnicilor, relevă ECDC.
Sunt considerate a fi într-o situaţie epidemiologică stabilă, cu risc ”redus” pentru populaţia generală şi ”moderat” pentru categoriile de risc Cipru, Grecia, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Polonia şi Norvegia (ţară nemembră a UE).
Directoarea ECDC, Andrea Ammon, a semnalat că ”o mare parte a contaminărilor actuale este cauzată de reuniunile private, de mari mese în familie sau tot felul de întâlniri cu prieteni sau apropiaţi”.
Dar ea nu a îndemnat la o închidere generalizată a magazinelor, restaurantelor sau barurilor, adăugând însă că o asemenea decizie depinde de măsura în care se aplică regulile de distanţare fizică în aceste locuri.
Această evoluţie nefavorabilă a epidemiei poate fi atribuită parţial şi creşterii numărului infectărilor în rândul tinerilor, întrucât unii dintre ei nu respectă măsurile de prevenţie pentru că se consideră ”invulnerabili” şi ”nu sunt preocupaţi că ar putea transmite virusul”, a mai remarcat directoarea ECDC.
Sursa: AGERPRES