iohannis, despre creșterea pensiilor și stimulente profesorilor: "este un scenariu pe care l-aș numi de groază”
FOTO: arhivă

Președintele Klaus Iohannis spune că nu există spațiu fiscal pentru majorarea pensiilor și creșterea salariilor profesorilor: „Trebuie să așteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este”.

Iohannis a vorbit despre un posibil „scenariu de groază”, când ar scădea ratingul de țară, scrie Mediafax. „Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește. Și deja primii pași s-au făcut. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în pandemie, suntem în criză economică și bugetul este sub presiuni uriașe. Ceea ce a votat-o majoritatea condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB ori acest spațiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim. Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este”, a declarat președintele, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor.

Șeful statului a precizat că mai mulți oficiali europeni au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

„Există nu doar avertismente, există discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate. De asemenea, agențiile de rating cu siguranță vor schimba ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nemaivorbind de faptul că nu există bani. Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu pe care l-aș numi de groază”, a avertizat Klaus Iohannis.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu