controale la munca zilieră - sancțiuni și avertismente la sibiu
foto: arhivă

ITM Sibiu a desfășurat, săptămâna trecută, verificări, pentru a vedea daca beneficiarii din județ, la care își desfășoară activitatea peste 150 de zilieri, respectă prevederile legale. În urma controalelor, s-au dat sancțiuni, dar și avertismente. 

Obiectivele acestei campanii au urmărit, în principal, următoarele: identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun în cazul nerespectării de către aceştia a prevederilor legislaţiei privind munca zilieră, creşterea gradului de conştientizare al beneficiarilor şi al zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale, identificarea beneficiarilor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legale, identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri în condiţiile în care se impunea încheierea contractelor individuale de muncă, determinarea beneficiarilor de a respecta obligaţia de a înfiinţa şi completa registrul de evidenţă a zilierilor, precum şi de a transmite un extras al acestuia la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul, în termenele prevăzute de lege.

În perioada de desfăşurare a campaniei, inspectorii de muncă au verificat 56 de beneficiari la care îşi desfăşoară activitatea 166 de zilieri, dintre care 7 tineri cu vârsta sub 18 ani.

Pentru neconformităţile identificate, inspectorii de muncă au dispus 13 măsuri de remediere şi au aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 1 amendă contravenţională în valoare de 300 lei pentru negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară şi 10 avertismente.

„Reiterăm obligativitatea beneficiarilor de a înfiinţa, completa şi transmite registrul electronic de evidenţă a zilierilor în conformitate cu dispoziţiile articolului 5, aliniat (2), litera a) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilier”, anunță ITM Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu