Cele mai inedite prezențe de pe listele pentru Consiliul Local, respectiv Județean sunt, negreșit, experții în Educație care au înființat prima școală alternativă din Sibiu. De ce au hotărât doi tineri antreprenori de succes să intre în viața administrației publice locale?
Pentru că, spun ei, vor să schimbe lucrurile pentru toți copiii din Sibiu. ”Nicicând mai mult – acest început de an nu a arătat nevoia unei independențe a sistemului educațional regional de centru. Incapacitatea luării de măsuri la nivel ministerial a aruncat începutul de an în haos. Este necesară o autonomie reală, astfel încât fiecare școală să învețe să-și ia propriile măsuri, nu numai în pandemie”, spun cei doi sibieni.
Modelul autonom de educație, bazat însă pe programa națională, a fost deja implementat de Radu Szekely și de Elena Lotrean în școala pe care au înființat-o, cu predare pe model finlandez. Sistem considerat unul dintre cele mai performante din lume, în acest moment. ”Ne dorim ca toate experiențele și proiectele noastre să poată fi scalate și la nivelul orașului și al județului, pentru ca Sibiul să devină cel mai bun loc în care să-ți crești copiii. Știm că ne așteaptă un drum lung și anevoios pe alocuri, dar faptul că știm că se poate ne motivează să implementăm un proiect educațional pe termen lung – pentru că tot atât de mult va dura, oricând am începe”, este de părere Elena Lotrean.
Cei doi își doresc să fie reprezentanții direcți ai școlilor în relația cu Consiliul Local și cel Județean. Aleși special să sprijine sistemul educațional și să funcționeze ca oameni de legătură între școli, autorități și minister. ”Acest lucru, sperăm noi, va încuraja autonomia si asumarea unor mai mari responsabilități de către directori, care au șansa astfel să devină manageri în educație”, este intenția lui Radu Szekely.
Primele proiecte – afterschool și autobuz școlar
Dacă va fi aleasă la Consiliul Județean, Elena Lotrean spune că nu va milita neapărat pentru construcția de noi spații pentru școală. ”Infrastructura există. Poate fi îmbunătățită, cu siguranță se pot renova și construi multe lucruri, dar școala nu stă într-o clădire. Se poate începe cu două teme relativ rapid realizabile. Una dintre ele ar fi partea de afterschool pentru copii. Există comune care deja finanțează afterschool-uri gratuit pentru copiii care merg la școală. Practic, sunt profesori plătiți de Primărie, în subordinea școlii și care susțin acest proiect. Este nevoie de acest proiect, în tot județul, deoarece se rezolvă mai multe probleme – atât ale copiilor, cât și ale părinților. A doua temă face referire la transportul intrajudețean, care să le asigure copiilor acces la educație în alte orașe sau comune învecinate, care au licee sau gimnaziu la care aceștia pot merge. Sunt mulți copii care abandonează școala, pentru că nu au cu ce să meargă la ore sau au autobuze la ore care nu se încadrează în programul lor”, crede candidata independentă.
Este de acord și Radu Szekely, care oferă și o soluție: ”Mă gândeam la marile companii din Zona de Vest, care au autobuze care aduc muncitori de la țară, la oraș. De ce nu s-ar putea, printr-un acord de cooperare, ca acele autobuze să aducă și elevii? Soluții se găsesc, atâta vreme cât intri într-un dialog cu actorii locali și încerci să-i convingi că, făcând un gest foarte simplu, ajută și comunitatea și se ajută și pe ei”, este de părere acesta.
Candidat independent la Consiliul Local, Radu Szekely ar vrea să înceapă, în cadrul instituției, discuții despre învățământului profesional, deoarece creșterea economică în Sibiu depinde de o forță de muncă calificată. ”Întreprinderile care deja există aici au început să organizeze propriile programe de calificare profesională în sistem dual, dar investitorii care își doresc să se instaleze în Sibiu, vor să aibă forța de muncă pregătită, pentru a putea începe imediat. Acesta e un prim aspect care ar fi relativ ușor de gestionat, legea chiar permite crearea de unități de învățământ sau de programe de școlarizare în sistem dual. Primăria ar trebui să se implice și să coordoneze acest proces”, este viziunea lui Radu Szekely.
După părerea lui, un consilier local are și capacitatea de a intermedia o relație între școlile locale și Ministerul Învățământului. O colaborare din care copiii, părinții și profesorii sibieni ar avea numai de câștigat. ”Eu sunt de părere că, dacă nu ceri, nu-ți dă nimeni nimic. Nu știu dacă cineva dintr-o școală sibiană s-a dus la Ministerul Învățământului și a spus că vrea sa folosească, de exemplu, catalogul electronic, să vadă cum e. Nu s-a dus nimeni. Așteaptă să vină de acolo cineva și să spună să fie folosite cataloagele electronice. Este un proiect foarte ușor de implementat, dar trebuie inițiativă”, spune candidatul independent.
Meditații gratuite
Pe lângă premierea și recunoașterea meritelor copiilor cu rezultate deosebite, ceea ce se întâmplă deja, Elena Lotrean este de părere că este nevoie să ridicăm și nivelul general de cunoștințe al elevilor. ”Dacă sunt puse bazele și stă cineva lângă tine, se reduce la zero abandonul școlar și implicațiile economice de mai târziu sunt pozitive. Noi remunerăm profesorii, din bugetul județean, astfel încât aceștia să ofere meditații gratuite la școală. Investiți la momentul potrivit, acești bani aduc beneficii peste câțiva ani. Noi acționăm acum, dar rezultatele se văd peste 15-20 de ani, când vom plăti mai puține ajutoare sociale și vom încasa mai mult din taxe și impozite, de pe urma unor oameni bine pregătiți”, spune experta în Educație.
Platforma Dialog pentru Educație, propusă de Radu Szekely și Elena Lotrean, are 20 de puncte și poate fi consultată pe site-ul inițiativei, www.dialogpentrueducatie.ro. ”Eu nu cred că ceea ce scrie în cele 20 de puncte poate fi făcut vreodată de o autoritate publică. Poate fi făcut de comunitatea sibiană, doar că autoritatea publică are rolul de a coaliza comunitatea, nu de a o dezbina și de a pune oamenii unul împotriva altuia. Noi de asta suntem aici: vă propunem un model de colaborare prin care să ridicăm școala sibiană, să facem din Sibiu cel mai bun loc în care să-ți crești copiii”, concluzionează Radu Szekely.
Elena Lotrean n-a absolvit Stiinte econmice si a fost mare scula pe la AIISEC? Ce-are cu invatamantul?