pro romania propune o administrație deschisă, transparentă și colaborativă la cisnădie

Pentru ca un oraș să crească în mod inteligent și sustenabil e nevoie de o administrație deschisă, transparentă și colaborativă cu toți cetățenii. O combinație între atragerea de investitori, parteneriate și expertiză trebuie să existe la nivel de comunitate pentru ca orașul să sporească astfel încât, cu cât sunt mai mulți oameni implicați, cu atât viitorul acelui oraș e mai bun.

Astazi administraţia locala din Cisnădie e defectuoasă, încovoiată, ineficientă și activează în propriul ritm sau deloc, după cum ”dictează” actualul edil. Se vede clar din cele peste 3000 de dispoziții emise de primar în mandatul 2016-2020 și al căror conținut nu a fost publicat, deși actele normative în vigoare prevăd ca măcar deciziile cu caracter normativ să fie anunțate public (în lipsa oricărei sancţiuni obligativitatea a fost ignorată).

Investiția total neavenit și inoportună de peste 2 milioane de euro din bani publici pentru construcția centrului SPA, care urmează să fie închiriată ”cui trebuie” pentru o chirie lunară mai mult decât modică, în detrimentul altor priorități cu care se confruntă comunitatea locală.

Suntem în unanimitate de acord cu imbunatatirea calitatii vieții în oraș, care ține de infrastructura de mobilitate urbană (transport comun, piste de biciclete, parcări, calitatea drumurilor etc.), de reabilitarea fațadelor clădirilor, de mobilierul urban, de spațiile verzi sau de managementul deșeurilor, de iluminatul public sau de serviciile de sănătate, de calitatea evenimentelor culturale, sportive sau artistice, dar toate acestea nu trebuie să afecteze buna conviețuire a cetățenilor.

Comunităților marginalizate din orașe trebuie să li se acorde atenție specială, iar cel mai ușor în furnizarea de servicii sociale este parteneriatul public-privat între Primărie și ONG-uri, fapt ce facilitează un grad de incluziune socială mai ridicat decât alocarea unor fonduri din bugetul local menite să sprijine ”așa-zișii investitori” care doresc să își mărească veniturile peste noapte.

E foarte important ca fiecare dintre noi, în calitatea de cetățean, să fie mult mai interesat de administrația locală si de factorii care determină calitatea vieții.

Desființarea barierelor acţionate electromagnetic cu telecomandă, edificate pe domeniul public, care interzic accesul în centrul orașului a altor maşini decât ale ”prietenilor”

Strada de acces este a orașului şi că este drept să o folosească toţi și nicidecum să se procedeze la o sfidare crasă la adresa comunității locale. Într-un oraș civilizat, toți cetățenii sunt egali. Evident, vor exista întotdeauna diferențe, dincolo de acest principiu, date de context social, demnitate publică, pregătire profesională, putere financiară, etc. însă, nu credem că ”prietenii edilului” sunt mai importanți decât ceilalți cisnădieni care trăiesc și ei  în același oraș și ar trebui să experimenteze viața în el, așa cum este. Știți însă unde putem să fim cu toții egali? Pe stradă.

Cu alte cuvinte, e momentul în viață când simțim că vrem să facem ceva concret pentru comunitate, pentru oamenii din jur, pentru că altfel, o să avem aceeași situație. Nu puteam doar să ne plângem! Trebuie să ne implicăm și să facem lucruri pentru că potențialul orașului Cisnădie este mare,  iar implicarea reală a comunității, pe termen lung va duce la îndeplinirea obiectivelor propuse.

Puterea ți-o dau și oamenii și asta e foarte important. Orașul se identifică cu primarul. Dacă aduni în jurul tău oameni de calitate, oameni pricepuți în domeniul lor, oameni pasionați, care se pricep (tu nu poți să le știi pe toate), credem cu tărie că se pot schimba lucrurile.

https://www.facebook.com/PRORomaniaSB

Orașul Cisnădie merită mai mult.

Cu respect

Cornel Vintilă

PRO ROMÂNIA

 

Ultima oră

Comentariul meu