Via Transilvanica - Tronsonul sibian de 115 kilometri lansat în weekend la Biertan

Via Transilvanica, proiectul de traseu de 1000 de km ce pornește de la Putna și își propune să ajungă până la Drobeta Turnu Severin, a fost marcat și în județul Sibiu, urmând să continue în județul Alba.

În ultimele săptămâni, voluntarii asociației Tășuleasa Social, cu sprijinul autorităților locale și județene, au marcat 115 km în județul Sibiu. Rutele folosesc vechi drumuri între localități, poteci și drumuri forestiere și sunt destinate pentru drumeții, ture de bicicletă sau ture ecvestre. Marcajul se face cu pietre de andezit care cântăresc fiecare 230 kg. Planul inițiatorilor este ca bornele să poată indica printr-un sistem digitalizat oportunitățile de cazare, masă și agrement din zonă, contribuind astfel la dezvoltarea turistică a comunităților pe care traseul le traversează, și anume: Laslea, Biertan, Ațel, Mediaș, Micăsasa, Târnava, Brateiu, Moșna, Bazna, Copșa Mică, Șeica Mică și Axente Sever.

Via Transilvanica - Tronsonul sibian de 115 kilometri lansat în weekend la Biertan

Ieri, 20 septembrie, președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean a dezvelit borna de andezit care marchează trecerea traseului prin centrul comunei Biertan, în cadrul evenimentului de inaugurare în județul Sibiu. „Proiectul Via Transilvanica răspunde perfect viziunii noastre pentru un turism sustenabil și perspectivei de certificare ca destinație verde. Anul viitor marcăm Anul Drumeției și vom fi gazdele celui mai mare eveniment european de drumeție, Eurorando, așa că apreciem această inițiativă care contribuie la punerea în valoare a patrimoniul natural și cultural al județului” a declarat Daniela Cîmpean, mulțumind inițiatorilor, Asociației Tășuleasa Social, și sponsorilor Raiffeisen Bank, E-on și Autoklass. Gazdele evenimentului care a atras o participare entuziastă în piața centrală din Biertan au fost fondatorul Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, și primarul comunei Biertan, Mircea Dragomir. La eveniment au luat cuvântul ambasadorii proiectului, printre care se numără ultramaratonistul Tibi Ușeriu, scriitoarea Mihaela Miroiu, dar și activistul civic și omul de televiziune Dragoș Bucurenci. 

Tot ieri, Asociația Județeană de Turism Sibiu alături de Colinele Transilvaniei – parteneri locali ai proiectului, au organizat și o primă drumeție pe Via Transilvanica, între Copșa Mare și Biertan, la care au participat în jur de 50 de bicicliști, drumeți,  iubitori de călătorii ecvestre. Cei prezenți s-au bucurat de îndrumarea ghizilor de turism și a cluburilor de ciclism din Mediaș. Drumeților veniți din tot județul li s-au alăturat și localnici din Copșa Mare, bucuroși de oaspeți, dar și de posibilitatea de a parcurge „drumul care unește”, cum este supra-numită Via Transilvanica. Consiliul Județean Sibiu încurajează localnicii, pensiunile agro-turistice, restaurantele, cluburile sportive și de turism, dar și autoritățile locale să facă cunoscute aceste noi oportunitățile de mișcare în aer liber care contribuie atât la un stil de viață sănătos, cât și la cunoașterea frumuseților locale.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică