Ioana Petrescu:  Solicităm autorităților locale să acorde elevilor bursele școlare la care aceștia au dreptul prin adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea cuantumului și numărului burselor școlare pentru elevi si rectificarea urgentă a bugetului local!

Doar 5,66% din autoritățile publice locale române acordă integral burse școlare pentru elevi, cu respectarea cadrului legal în vigoare, conform noului Raport privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020, realizat de Societatea Academică din România și Avocatul Poporului. 67% din autoritățile publice locale din România nu acordă niciun tip de bursă școlară, privând elevii din 2139 de localități de toate tipurile de burse școlare pe care legislația românească le prevede.

Bursa de ajutor social se acordă de către 948 de autorități publice locale, bursa de merit de către un număr de 551, cea de studiu de către 266, iar cea de performanță este acordată doar de 163  din 3182 de autorități publice locale din România.

Școala a început deja și e momentul să analizăm câți dintre elevii români își permit să meargă la școală și  modul în care autoritățile locale îi recompesează  pe cei cu rezultate bune la învățătură. 94,34% dintre autoritățile locale nu respectă dreptul elevilor la burse școlare, afișând astfel un dezinteres total atât față de elevii care provin din familii cu o stare materială precară,  cât  și față de cei cu rezultate bune la învățătură. Autoritățile locale nu se preocupă să prevină abandonul școlar în rândul elevilor fără posibilități prin acordarea  burselor  de ajutor social si nici să  încurajeze  performanța prin acordarea de burse de merit și de performanță. Solicităm autorităților locale să acorde elevilor bursele școlare la care aceștia au dreptul prin adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea cuantumului și numărului burselor școlare pentru elevi și rectificarea urgentă a bugetului local!”, a declarat Ioana Petrescu, vicepreședinte PRO România.

În județul Sibiu, dintre cele 64 de UAT-uri, 27 acordă cel puțin una dintre bursele prevăzute de lege, adică doar 42,19%. Sibiul se situează pe locul 16 în țară în cadrul studiului și este depășit de județe precum Harghita, Alba și Covasna. Doar 25 de UAT-uri sibiene acordă burse de ajutor social, 16 acordă burse de merit, 4 burse de studiu și 3 burse de performanță.

Situația burselor în județul Sibiu nu ne onorează. În condițiile în care autoritățile locale nu respectă dreptul legal al elevilor de a beneficia de burse școlare, cer inspectoratelor școlare județene, perfecturii si ministerului de resort să se implice rapid.  Legislația le permite inspectoratelor să solicite autorităților locale respectarea legislației și să monitorizeze modul în care se acordă bursele. De asemenea, prefectul  poate interveni si supraveghea respectarea de către autoritățile publice locale a obligației de a acorda burse elevilor. Nu în ultimul rând, Ministerul Educației și Cercetării poate solicita inspectoratelor școlare județene să monitorizeze situația privind acordarea burselor școlare, să colecteze date din fiecare județ și, pe baza informațiilor colectate din țară, să întocmească rapoarte periodice privind respectarea dreptului la burse școlare. În acest fel, toți cetățenii pot afla cum se achită fiecare primărie de obligațiile legale față de elevi!”, a  declarat candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean Sibiu, Petru Florea.

Ultima oră