s-a anunţat scenariul pentru studenţii ulbs - cum se vor desfășura cursurile

S-a decis soarta studenților de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. În anul universitar 2020-2021, activitățile didactice din cadrul ULBS se vor desfășura conform scenariului hibrid, însă, acesta se poate modifica pe parcurs, în funcție de evoluția contextului epidemiologic legat de coronavirus.

Conform scenariului hibrid, derularea cursurilor și a seminariilor se va realiza online, iar lucrările de laborator și activitățile practice vor putea fi organizate față în față, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de legea în vigoare. Acesta este scenariul adoptat la nivelul întregii instituții, iar separat, fiecare facultate poate adopta un scenariu propriu  în funcție de specificul acesteia. Taxele de școlarizare au rămas neschimbate.

Rectorul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Radu, a declarat faptul că decizia de a adopta acest scenariu a fost discutată de mai multe ori, cu reprezentanții fiecărei faculțăți și cu directorii de departament, ținând cont de opiniile fiecăruia, pentru a putea alege cea mai sigură modalitate. “Această flexibilitate ne-a permis să creăm un scenariul realist. Scenariul ales, implică, în primul rând,  responsabilitate. Această pandemie este o realitate, în consecință,  încercăm să transmitem mesajul că nu ne temem și credem că și studenții vor avea un comportament responsabil și vor respecta măsurile impuse. Suntem încrezători și în același timp realiști, este posibil ca și în cadrul Universității să apară cazuri, având în vedere numărul mare de studenți, dar vom acționa responsabil, pentru prevenirea situațiilor de acest gen, și, în cazul apariției lor să luăm toate măsurile necesare pentru a rezolva situația.“, spune Sorin Radu.

Cum se vor desfășura cursurile la Facultatea de Medicină

În tot semestrul trecut, studenții sibieni nu au avut acces în spital, pentru stagiile clinice din cadrul facultății de medicină, din cauza protocoalelor stabilite de spital. Momentan, Universitatea Lucian Blaga este în tratative cu managerul general al Spitalului Județean Sibiu, pentru a găsi o modalitate ca studenții să poată beneficia de stagii practice în cadrul spitalului. În paralel, se vine cu scenariul ca o parte dintre studenți să poată desfășura activitățile practice în cadrul facultății. Cursurile se vor ține preponderent online, iar laboratoarele și lucrările practice se vor ține fizic, sau parțial online, în funcție de caz.

Această perioadă a contribuit și la aprofundarea și dezvoltarea noilor tehnici și tactici de predare în rândul cadrelor didactice.

“Noi eram obişnuiţi şi foloseam în online, tehnici specifice predării faţă în faţă. În momentul în care am înţeles că predarea în mediul online va deveni o normalitate pentru un termen nedefinit, a trebuit să avem preocupări pentru a pregăti personalul didactic şi a-l instrui în vederea predării în domeniul online.”, a mai adăugat Sorin Radu

Activitățile didactice din mediul online se vor desfășura prin intermediul a două platforme speciale.

“Suntem în căutarea unei platforme care să fie adaptată nevoilor noastre. Tocmai de aceea, pe lângă platforma Google Classroom, vom face un exercițiu în acest semestru, folosind o altă platformă alternativă. Alegerea platformei prin care se va preda, rămâne la discreția fiecărui profesor, iar la finalul semestrului, se vor cuantifica rezultatele obținute, prin intermediul unui feedback, pentru a compara și a înțelege dacă se merită se continuăm acest exercițiu, sau poate chiar să trecem cu totul pe noua platformă. Este vorba despre o platformă folosită de universitățile germane, care pare mai adaptată nevoilor pe care universitatea noastră le are.”, spune Rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Radu.

Ultima oră

Comentariul meu