investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase

Acum aproximativ două luni, au început lucrările de construire a unei fabrici care va produce emulsii bituminoase. Acest lucru a stârnit un val mare de nemulțumiri în rândul locuitorilor din Ocna Sibiului.

Indignarea locuitorilor stațiunii se datorează faptului că, proiectul a apărut „peste noapte”. S-a aflat despre construirea ei întâmplator acum aproximativ 2 luni, moment în care domnul primar a negat faptul că se va face așa ceva în orașul Ocna Sibiului. „Iniţial, când a fost identificat un contract cu firma respectivă, SC  Inreco Bitumen S.R.L, domnul primar a negat faptul că ar fi vorba despre construirea unei fabrici care ar avea legătură cu producerea de bitum. Când au început lucrările, dânsul şi-a schimbat teoria, a recunoscut faptul că se va construi așa ceva, dar a declarat că aceasta nu va polua deloc. Mai apoi, acesta a menționat faptul că poluarea va fi nesemnificativă.”, declară un cetățean nemulțumit din Ocna Sibiului.

investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase

video
play-sharp-fill

Autorizația de construire, emisă pentru o „firmă-fantomă”

Primăria Ocna Sibiului, a emis o autorizație de construire a unei fabrici de emulsii bituminoase. Acest subiect nu s-a pomenit în vreo ședința de consiliu și nici nu a fost adus la cunoștința acest fapt în comunitate. Mai mult decât atât, firma care se ocupă de proiect, este „suspectă”, din punctul de vedere al cetățenilor. Societatea S.C. Inreco Bitumen S.R.L., este înființată în anul 2019 în Târgu Mureș, societatea are 0 cifra de afaceri, nu are nici un angajat și este plină de datorii, iar asociat unic este o persoană ce nu are cetățenie romană.

Ce spun reprezentanții Inreco Bitumen SRL

Pentru a putea analiza obiectiv situația apărută, Ora de Sibiu a contactat și reprezentanții firmei pentru care se construiește fabrica, în vederea obținerii informațiilor lămuritoare. Împuternicitul legal al societății, Ovidiu Goran, a venit cu explicații clare și speră ca și cetățenii din Ocna Sibiului să găsească răspuns la întrebările care îi neliniștesc. „Bitumul ca atare este un produs nepoluant. Acesta este componentul principal al asfaltului, împreună cu piatra. Bitumul în sine nu îl producem noi, îl primim gata făcut și îl depozităm în rezervoare cu pereți dubli. Fabrica va funcționa în regim circuit închis, noi nu degajăm gaze sub nici o formă. Bitumul se amestecă cu apa și cu niște chimicale numite solvenți și acid clorhidric, în cantități extrem de mici, vorbim circa trei kilograme la tonă. Deci nu există nici un risc nici pentru locuitorii din zonă, nici pentru turiștii care vin să facă aerosol.”, spune Ovidiu Goran.

În ceea ce privește teama oamenilor că firma nu ar fi una de încredere, Ovidiu Goran a făcut următoarele precizări. „Într-adevăr firma este recent înființată, iar asociat unic este o persoană de origine poloneză. Momentan nu avem angajați, pentru că stația este încă în construcție. Lucrările de construcții nu sunt realizate de către noi, colaborăm cu o firmă specializată pe așa ceva, care desfășoară lucrările. Estimăm ca în luna octombrie-noiembrie lucrările să fie finalizate și să începem activitatea. Deja am început să dăm anunțuri și să căutăm oameni, inclusiv din Ocna Sibiului. Așa cum până în acest moment, investiția este una majoră, iar profitul încă nu a început să apară, este normal ca să figurăm cu acele „datorii”, care, de fapt, reprezintă investiția. O firmă care are bani să investească, nu cred că ar trebui considerată suspectă, mai ales că urmează să contribuim semnificativ și la bugetul local, din momentul în care vom începe activitatea.”, a mai precizat pentru Ora de Sibiu, Ovidiu Goran.

investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase

Turismul din Ocna Sibiului, supus unui risc major

Cea mai mare teamă a ocnerilor, este faptul că, construirea acestei fabrici va avecta mult turismul din zonă. Construcția este amplasată la 700 m în linie dreaptă de primul lac din complexul de Lacuri Naturale Ocna Sibiului. „Îmi este teamă de faptul ca turismul va dispărea în câțiva ani din cauza poluării solului din zonă. De asemenea, în Ocna Sibiului se face aerosol, multe persoane vin special pentru asta, aerosolii făcându-se între orele 05:00-08:00. În mirosul de bitum, cel mai probabil, aerosolul va fi imposibil de făcut. Se distruge o stațiune balneoclimaterică pentru o fabrică ce va produce pâna în 10 locuri de muncă.”, a mai declarat pentru Ora de Sibiu, cetățeanul din Ocna Sibiului.

investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase

Ce spun autoritățile

În urma sesizării, Ora de Sibiu s-a adresat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu (APM Sibiu), pentru a clarifica situația. Din informațiile primite, reiese faptul că, lucrările se desfășoară în condiții legale. APM Sibiu a emis Decizia etapei de încadrare nr. 90 din 16.06.2020, pentru proiectul „Construire unitate producție emulsie pentru platforme şi drumuri, spații administrative, ȋmprejmuire şi cǎi acces, branşamente utilitǎți” propus a fi amplasat în localitatea Ocna Sibiului, str. Fabricii fn, CF 100778, jud. Sibiu, titular proiect SC INRECO BITUMEN SRL, în baza Legii nr. 292 din 2018  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului.

Acest proiect prevede amplasarea unei stații de preparare emulsie bituminoasă destinată refacerii infrastructurii drumurilor, la capacitatea maximă de producție de 12 t/oră. La emiterea acestei decizii, s-a avut în vedere respectarea legislației în vigoare în domeniul protecției mediului, condițiile de realizare a proiectului, precum și următoarele documente:

  • Certificatul de urbanism nr. 66/17.10.2019, emis de Primăria Orașului Ocna Sibiului, conform căruia terenul este situat în zonă industrială, conform PUZ aprobat, proiectul  încadrându-se în  utilizările permise;
  • Punctul de vedere nr. 1108/18.05.2020, emis de Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, conform căruia proiectul nu necesită avizare;
  • Avizul de amplasament nr. 36127/28.11.2019, emis de SC APĂ CANAL SIBIU SA, conform căruia alimentarea cu apă, canalizarea menajeră și pluvială se vor face prin racordarea la rețelele de incintă ale Parcului Zios, cu acordul administratorului parcului;
  • Notificarea/asistență de specialitate de sănătate publică nr.77/07.02.2020, emisă de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu;
  • Adresa nr. 631/17.12.2019, emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, conform căreia nu este necesară obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu;
  • Adresa nr. 2316/10.03.2020, emisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, conform căreia proiectul nu necesită reglementarea din punct de vedere al gospodăririi apelor.

De asemenea, reprezentanții APM au mai făcut următoarea precizare: „Stațiunea Ocna Sibiului nu este considerată ca având potențial de poluare, deoarece nu este zonă industrială. Din această cauza laboratorul APM Sibiu nu are prevăzută monitorizarea factorilor de mediu în cadrul Planului de activitate.”

În lipsa susținerii din partea autorităților, cetățenii au luat inițiativa și încearcă să acționeze cu forțe proprii

Staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului a devenit renumită şi este din ce în ce mai mult solicitată, dato­rită- factorilor terapeutici naturali pe care îi oferă apele sărate de mare concentraţie ale lacurilor, nămolul și aerul din zonă. Majoritatea cetățenilor din Ocna Sibiului, din asta trăiesc. Cea mai mare frică a locuitorilor, este faptul că acest lucru ar distruge tursimul local. Pentru a putea preveni acest lucru, oamenii au luat inițiativa în mâinile lor. „Am pornit o acțiune civică și am creat o petiție pentru a se opri lucrările. Până în momentul de față, avem aproximativ 500 de semnături.”, a mai spus ocnerul.

investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase

Oamenii contestă amplasamentul fabricii, nu construcția ei

Locuitorii se declară nemulțumiți de faptul că fabrica este amplasată foarte aproape de oraș și de lacuri. Deși este încadrată ca fiind pe teritoriul zonei industriale, la distanță de aproximativ 100 de metri se află un motel, iar în imediata apropiere a acestuia, la aproximativ 300-500 de metri sunt și câteva blocuri și case, în care locuiesc persoane. Cetățenii spun că au propus o altă locație pentru această stație, în zona fabricii Polycontact, care se află între Ocna Sibiului și Șura Mică, în mijlocul câmpului, la aproximativ 1km de actuala locație, însă această opțiune nu a fost luată în calcul.

investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase
Zona în care se construiește fabrica
investiţie riscantă pentru turismul din ocna sibiului - fabrica de emulsii bituminoase
Zona în care au propus cetățenii să se construiască fabrica

Ultima oră

Comentariul meu

Publică