Luni, 14 septembrie, toate instituțiile de învățământ din România și-au deschis ușile și au așteptat cu drag revenirea în bănci a elevilor.
Anul acesta, situația diferă mult de cea cu care eram obișnuiți. Sărbătoarea cu care erau învățați elevii s-a transformat într-o simplă zi, festivitatea de deschidere a anului școlar fiind substituită cu o întâlnire în sala de clasă.
Potrivit autorităților, s-au făcut suficiente lucrări pentru a se asigura că studiul se desfășoară cu protecția deplină a sănătății elevilor și a profesorilor. Cu toate acestea, acest punct de vedere nu este împărtășit de toată lumea.
“Chiar dacă elevii sunt împărțiți și vin pe rând la școală, eu nu cred că sunt în siguranță. Sunt copii, despre ce vorbim? Ce înțelege un copil când îi spui să poarte masca, să stea departe de colegi și să nu-și împrumute lucruri. Va fi greu, trebuie ca fiecare părinte acasa să poarte discuții cu copilul și să îi explice cum stau lucrurile.”, spune mama unui elev de clasa a II-a de la Colegiul Național Octavian Goga
Cea mai mare bucurie au avut-o elevii claselor mai mari, care au fost nerăbdători să-și revadă colegii.
„Ne bucurăm că a început şcoala, ne era dor să ne revedem cu colegii, după atâta timp de despărţire. Cu unii ne-am mai întâlnit în oraș, dar parca vibe-ul de la școala, din pauze, e altceva.”, spune Alicia, elevă în clasa a 8-a la Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu.
Întrebați despre măsurile de protecție adoptate și de distanțarea care trebuie respectată, elevii spun că nu au încrederea că toți vor respecta. „Regulile trebuiesc respectate, dar sigur nu o vor face toți. Deja am auzit colegi care nu cred în virus și care poarta masca greșit, e destul de periculos, dar probabil ei gandesc și fac ceea ce văd acasă, la părinții lor.”, spune o elevă de clasa a VII-a.
Aglomerație mare și la Liceul Independența din Sibiu
La Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu, s-a adunat foarte multă lume. Elevi, părinți și rude, care și-au adus odraslele în prima zi de școală, să-și cunoască sau să-și revadă colegii și profesorii. „A așteptat mult această zi, chiar dacă anul acesta nu se simte la fel această atmosferă de sărbătoare, totuși, este o zi așteptată de mulți copii. Poate că începerea școlilor o să-i ajute și pe plan psihologic, să simtă că ușor ușor revenim la normal, deși, suntem conștienți că e mult până acolo. Am emoții, sincer, e un risc foarte mare pentru copii, dar sperăm că totul va fi bine.”, spune tatăl unui elev de la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu.
Începerea școlilor a fost așteptată de mulți, în special de părinți. Totuși, există și o categorie de persoane nemulțumite care motivează acest lucru prin aglomerația din oraș și traficul îngreunat în anumite zone.
„Se vede că a început școala. Dimineață nu înțelegeam ce e cu aglomerația asta și de ce e așa plin orașul. În zonele școlilor se circulă foarte greu dimineața, de acum iar va trebui să ne calculăm traseul mai cu grijă și să ne luăm ceva minute rezervă.”, spune un șofer sibian.
De asemenea, și stațiile de autobuze sunt pline de copii.