ioana petrescu: de ce a refuzat președintele să dea o notă guvernului și autorităților

Ioana Petrescu: Președintele a refuzat să dea o notă Guvernului și autorităților locale pentru pregătirea începerii anului școlar pentru că știe foarte bine că acestea au picat acest test!

Deși au trecut șase luni de când școlile au fost închise din cauza pandemiei, azi guvernul și autoritățile locale sunt complet nepregătite pentru deschiderea noului an școlar. În condițiile în care era evident că un vaccin împotriva COVID-19 nu poate apărea până în toamnă pentru ca școala să se desfășoare în condiții normale, Guvernul nu a luat nicio măsură care să asigure dreptul la educație al elevilor în condiții de siguranță. Cu câteva zile înainte de începerea scolii, mulți dintre copii nu au tablete și nici internet, iar programa școlară nu a fost modificată pentru a putea fi organizate cursuri online. Mai mult, profesorii nu sunt pregătiți pentru învățământul de la distanță pentru că Ministerul Educației nu s-a preocupat să organizeze cursuri de pregătire a profesorilor pentru predare online și doar câteva cadre didactice s-au pregătit pentru acest tip de predare în cadrul unor cursuri de pregătire organizate la nivel județean sau de Casa Corpului Didactic.

18% dintre elevii din zonele roșii nu au niciun dispozitiv pentru a putea participa la învățământul la distanță, iar 56% dintre ei au doar telefoane. Deși Guvernul a promis tablete, acestea nu au ajuns la elevi până astăzi, când mai sunt doar câteva zile înainte de începerea școlii. Președintele acuză că aceste sincope au fost determinate de sistemul de achiziții publice. Acest sistem este reglementat de legi naționale realizate în 2015 cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale și a Băncii Europene de Investiții și care reprezintă transpuneri ale directivelor europene ale achizițiilor publice.  Strategia națională care a însoțit cele aceste legi a fost lăudată în Mecanismul de Cooperare și Verificare din 2016 pentru contribuțiile ei la reducerea corupției. Așadar, nu e vina legislației, ci a modului in care e pusă în practică și mai ales, a incompetenței guvernului care a lansat licitația pentru achiziție mult prea târziu pentru ca ea să poată fi finalizată înainte de începerea anului școlar. În cadrul conferinței de presă din data de 9 septembrie, Președintele a refuzat să dea o notă Guvernului și autorităților locale pentru pregătirea începerii anului școlar pentru că știe foarte bine că acestea au picat acest test!”, a declarat Ioana Petrescu, vicepreședinte PRO România.

Conform ultimelor date epidemiologice publicate de ministerul sănătății în data de 7 septembrie 2020, trei localități sibiene au mai mult de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori: Arpașu de Jos, Ludoș, Slimnic. De asemenea, alte șapte localități din județul Sibiu au înregistrat intre 1 și 3 cazuri la mia de locuitori: Miercurea Sibiului, Alma, Cristian, Jina, Loamnes, Poplaca și Șeica Mare. Astfel, în Arpașu de Jos, Ludoș, Slimnic cel mai probabil  cursurile școlare se vor desfășura  doar online, iar în cele șapte localități se va adopta un sistem hibrid de învățământ, în care doar elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor participa fizic zilnic la ore, în timp ce restul elevilor vor alterna cursurile online cu cele desfășurate în clasele de curs.

Este clar pentru noi că în 14 septembrie sau mai bine la 1 octombrie copiii trebuie să înceapă școală pe cel mai bun scenariu posibil. Deja este grav că majoritatea elevilor au pierdut în pandemie materia semestrului doi, iar acum trebuie să recupereze și aceasta informații, în condițiile în care pentru unii dintre ei urmează un an cu examene. Cu toate acestea guvernul nu a înțeles nici acum că dreptul la educație este garantat constituțional, este o chestiune de responsabilitate și garanție națională și este profund în incorect faptul a lăsat toată responsabilitatea începerii noului an școlar în seama administrațiilor locale. Vom fi din nou în fata unor situații discriminatorii în care administrațiile locale mai bogate, mai ales acum în campanie, vor achiziționa tablete și materiale de protecție, dar vom avea și copii cărora din nou li se va refuza accesul la educație acolo unde administrațiile locale nu au astfel de posibilități materiale pentru a achiziționa baza materială. Care sunt soluțiile date de guvern și de Consiliul Județean Sibiu prin atribuțiile sale de protecție socială pentru aceste situații?”, a mai declarat candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean Sibiu, Petru Florea.

Biroul de presă PRO România Sibiu

Partidul PRO România

Organizația Județeană Sibiu

 

Ultima oră

Comentariul meu