Gabriel Tischer: Educația nu se negociază!

Cu siguranță, educația este nu doar un subiect fierbinte în zilele premergătoare începerii unui an școlar în condiții cu totul speciale, ci și o temă care trebuie să  fie permanent în atenția societății și a guvernanților cu putere de decizie!

Sistemul de învățământ este la ora actuală extrem de afectat de turbulențe din interior și pare că soluțiile concrete, care să facă lumină asupra modului de începere a școlii, sunt tot mai îndepărtate. NU e momentul să se caute vinovați (vina e istorică: subfinanțarea sistemului de educație și de sănătate a început după 1989, dar asta e o altă temă), nici să se arunce responsabilitatea asupra vreunuia dintre factorii de decizie, ci e nevoie urgent de o strategie fundamentată pe obiective clare, coerente, adaptate acestei conjuncturi generate de pandemie. Gabriel Tischer: Educația nu se negociază!

Cum ar fi putut fi gestionată această situație și ce soluție am putea avea pe viitor? Un apel către consilieri acreditați în domeniul științelor pedagogice și psihologie, care, alături de medicii specialiști (nu doar virusologi, epidemiologi, ci și medicii de familie care chiar vor purta nu doar responsabilitatea, ci și povara diagnosticării elevilor și a profesorilor, în condițiile în care funcționează sub efectiv, iar testele sunt insuficiente), reprezentanți ai părinților și ai elevilor, ai Inspectoratului Județean, ca să se așeze la masa dialogului, să analizeze și să ajungă la un set de măsuri corecte, eficiente, în beneficiul tuturor! În aceeași echipă s-ar impune prezența unui reprezentant al Primăriei și al Consiliului Județean, cu atribuții în ceea ce privește finanțarea și asigurarea unui cadru logistic și material corespunzător!

Lipsa unei colaborări între factorii care trebuie să decidă pe baza unei expertize reale și a unei experiențe profesionale de vârf este, în opinia mea, punctul vulnerabil al acestei grave probleme la zi și un măr al discordiei care nu face altceva decât să adâncească prăpastia dintre elevi, familiile acestora, cadrele didactice și medici! Acest sistem are nevoie de o restructurare profundă, iar acest lucru înseamnă contribuția tuturor factorilor implicați! Cuvinte de ordine în zilele acestea ar trebui să fie dezbatere și colaborare, până la găsirea unei soluții concrete! Fără weekend, fără timp liber, cu cărțile pe masă, fără alte interese decât binele copiilor! E momentul ca societatea să înțeleagă faptul că suntem toți pe această corabie, iar numai dacă tragem în aceeași direcție vom putea ajunge la liman, acolo unde ne așteaptă cei care, în scurt timp, vor trebui ei înșiși să conducă această țară și să-i dirijeze destinul comun!

Trebuie să se înțeleagă, în sfârșit, că educația înseamnă nu doar elevi, părinți și profesori, ci întreaga comunitate. Școala nu înseamnă doar instituțiile în care se desfășoară ore de curs, ci un întreg proces prin care o colectivitate își pregătește copiii și tinerii pentru societatea viitorului, conștientă că orice schimbare în bine depinde de calitatea educației. Școala înseamnă integrare și coeziune socială și profesională, obiectivul final fiind o piață a muncii puternică, atractivă, o condiție de care depinde însăși calitatea vieții. Copiii noștri vor să studieze, să muncească și să-și întemeieze familii în Sibiu, iar asta trebuie să devină preocuparea noastră, cei de azi!

Nu mai e timp de proiecții fanteziste, nu mai e timp să epatăm și să aducem din condei „marile realizări” pe care mulți, din păcate, nu le văd, ci le simt ca lipsuri, pe propria piele!

Trebuie să mobilizăm primarii din toate localitățile în vederea accesării de fonduri structurale pentru construcția de creșe, grădinițe, școli.

Trebuie să gândim o strategie unitară pentru dezvoltarea rețelei rutiere și a unui sistem de transport public care să faciliteze accesul copiilor către școli!

Trebuie să aducem profesioniști în cadrul Consiliului Județean Sibiu, puternic motivați, care să se implice în dezvoltarea învățământului și, astfel, nu ne poate împiedica nimeni și nimic să construim!

Trebuie de urgență înființat un departament în cadrul Consiliului Județean Sibiu care să se ocupe serios de problema învățământului, în care să se lucreze în echipă cu reprezentanții tuturor categoriilor pe care le-am invocat, și care să asigure, ca for de autoritate profesionist, identificarea problemelor cu care se confruntă comunitatea în județ și găsirea soluțiilor celor mai eficiente.

Trebuie o comunicare deschisă, transparentă, constantă, cu societatea civilă.

În ceea ce privește educația și sănătatea, separat și în comun, nu mai e timp de pierdut! Trebuie să ne informăm și să decidem ce ne dorim pe viitor!

În încheiere:  „Învățătura trebuie să fie uneori un drum; întotdeauna un orizont.”, spunea Nicolae Iorga. Pentru noi toți, educația trebuie să fie o valoare care nu se negociază!

Găsiți mai multe detalii despre programul FDGR pentru perioada 2020-2024:

http://gabrieltischer.ro

https://www.facebook.com/GabrielTischerFDGR

Gabriel Tischer, candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean SibiuGabriel Tischer: Educația nu se negociază!

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică