Tiberiu Șerbăneci: Sibiul trebuie să fie cu adevărat un oraș SMART!

Colaborare, economie, inovație – sunt doar trei caracteristici ale conceptului de Smart City și care stau la baza dezvoltării unei comunități, prin implementarea de proiecte care să genereze condiții și servicii în folosul cetățeanului. Românii s-au familiarizat de câțiva ani cu acest temen, doar că nu sunt mulți cei care beneficiază de rezultatele unor programe inteligente.

„Oamenii sunt principala resursă a oricărei localități. Administrațiile au obligația să facă tot posibilul pentru a le asigura un trai de viață ridicat și să le pună la dispoziție servicii de calitate, la costuri minime. Sănătate, mobilitate, educație, mediu înconjurător, economie, tehnologie și instituții publice „prietenoase” – toate acestea sunt esențiale pentru omul modern. Și nu trebuie să lipsească dintr-un oraș european, inteligent. Cu atât mai mult din Sibiu, un oraș care are o enormă deschidere către acest concept. Sigur, s-au făcut demersuri și investiții pentru un Smart City, însă este nevoie de mai mult. Iar municipiul reședință de județ are resurse și oportunități pentru o abordare complet inteligentă”, explică Tiberiu Șerbăneci, candidat PRO România la Consiliul Județean Sibiu.

Tiberiu Șerbăneci este de părere că toate palierele unui Smart City pot fi implementate cu succes și în strânsă legătură cu tradiția și cultura sibienilor.

„Oamenii din Sibiu au calități care nu se mai găsesc în multe zone din țară. Sibienii sunt profund legați de tradițiile, obiceiurile și cultura lor, care sunt puternic înrădăcinate și transmise de la o generație la alta. Tehnologia, serviciile, infrastructura, noile modalități de organizare nu trebuie și nu vor afecta legătura sibienilor cu modul lor de a trăi. Vor avea însă rolul de a le îmbunătăți stilul de viață. Iar deschiderea cetățenilor la noi oportunități este o dovadă și, în același timp, un atu în creionarea unui Sibiu Smart în totalitate, de la periferie și până în centrul orașului, de la transport public, spații verzi și până la banii pe care sibienii îi scot în fiecare lună din buzunar pentru utilități, de pildă. Ne trebuie productivitate la capacitate maximă, dar la costuri minime, resurse utilizate din plin în beneficiul oamenilor”, mai punctează Tiberiu Șerbăneci.

Infrastructura rutieră, nucleul antreprenorial și sistemele eco-friendly sunt domeniile pe care candidatul PRO România le oferă drept exemple concrete în vederea implementării complete a conceptului Smart City în Sibiu.

„Într-un oraș Smart, oportunitățile și proiectele se împletesc pentru a completa necesitățile oamenilor. Un oraș Smart are un sector anteprenorial activ, implicat în societate, o componență IT vizibilă, iar mediul de afaceri, factorii academici și administrația vin, împreună, cu proiecte sustenabile pentru comunitate. Sunt foarte importante, însă, deschiderea și implicarea autorităților centrale. De pildă, statul român încurajează investițiile eco-friendly, prin acordarea unor stimulente. Este oare suficient? Nu! Este nevoie de o mai bună comunicare, de o informare adecvată, de o intervenție propriu-zisă. Și bineînțeles, de fapte. Iar aici mă refer la o problemă specifică: zilnic, un sibian pierde, în medie, două ore în trafic. Sunt necesare proiecte de mobilitate urbană, de la mijloace de transport în comun adecvate, la sisteme de semaforizare inteligente și până la o calitate optimă a drumurilor. Și cum infrastructura este în legătură directă cu rețelele de apă și canalizare, proiectele de ansamblu sunt necesesare. Asta înseamnă o administrație inteligentă, parte esențială a orașului Smart.”, afirmă Tiberiu Șerbăneci.

O soluție pentru implementarea unor proiecte de tip Smart City o reprezintă fondurile europene next generation EU. Sunt dedicate proiectelor verzi și digitalizării, iar autoritățile centrale, în colaborare cu cele locale, ar trebui să schițeze proiecte inteligente care să fie incluse în planul ce trebuie trimis de către Guvern la Bruxelles în această toamnă, este de părere Șerbăneci. De asemenea, candidatul PRO România la Consiliul Județean intenționează ca, pe viitor, conceptul de Smart City să fie implementat și la nivelul altor localități din județ în funcție de necesități și resurse. Tocmai de aceea, Tiberiu Șerbăneci, în calitate de viitor consilier județean, va oferi tot sprijinul administrațiilor locale, mediului de afaceri, academic și economic și societății civile pentru elaborarea proiectelor Smart. „Lucrurile bune, care rezistă în timp, se fac în echipă. Sunt făcute de oameni, pentru oameni!”, încheie Șerbăneci.

 

Ultima oră