Primăria Sibiu alocă fonduri suplimentare unităților de învățământ pentru măsuri speciale în contextul pandemiei de coronavirus
Consiliul Local Sibiu a fost convocat în ședință extraordinară vineri, 4 septembrie și a aprobat fonduri suplimentare unităților de învățământ pentru ca acestea să cumpere echipamente și materiale de protecție necesare începerii anului școlar în condițiile speciale impuse de pandemia de coronavirus.
“Am inițiat acest proiect în regim de urgență, având în vedere că achizițiile centralizate desfășurate de Guvern nu au putut fi finalizate la timp. Vom asigura noi unităților de învățământ finanțarea suplimentară necesară în principal pentru a cumpăra tablete pentru elevi în vederea desfășurării cursurilor online, echipamente medicale de protecție și pentru separatoare între bănci. În total alocăm unităților de învățământ 16,9 milioane de lei în plus pentru începerea anului școlar în siguranță, în condițiile dificile prezente. O bună parte din aceste cheltuieli sperăm să le recuperăm pentru că vom depune proiecte pentru decontarea din fonduri europene, disponibile prin Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Infrastructura Mare pentru lupta anti-COVID.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Din aceste fonduri se vor achiziționa:
4.500 de tablete pentru elevii care nu dispun de astfel de mijloacele pentru a participa la orele online, numărul fiind stabilit în baza situațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean.
Echipamente de protecție medicală: măști, mănuși, viziere, dezinfectant pentru mâini și suprafețe, combinezoane, dozatoare pentru dezinfectanți și lămpi UV
Separatoare pentru bănci, în cazul sălilor de clasă unde nu se poate asigura distanța de 1 metru între elevi
Lucrări de reparații, achiziția de obiecte sanitare și plata închirierii containerelor pentru școala I. L. Caragiale, reprezentând spații suplimentare în care își vor desfășura activitatea câteva clase ale acestei unități.
Odată alocate aceste fonduri, managementul unităților de învățământ va face individual achizițiile, cu sprijinul serviciului abilitat din cadrul Primăriei.
Primăria Sibiu sprijină financiar sportul de performanță
În ședința Consiliului Local de vineri, 4 septembrie, primarul Astrid Fodor a inițiat două proiecte pentru continuarea sprijinului financiar pentru sportul de performanță sibian, o posibilitate prevăzută în Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID pentru structurile sportive definite prin Legea 69/2000.
“În contextul prelungirii stării de alertă și a restricțiilor impuse în cazul evenimentelor publice, inclusiv cel al competițiilor sportive, sportul de performanță continuă să aibă probleme financiare, neavând publicul alături și nici sursă de venituri. Am propus să continuăm sprijinul financiar pentru cele două echipe sibiene care fac performanță la cel mai înalt nivel competițional: echipa de baschet CSU Sibiu și echipa de fotbal FC Hermannstadt. Astfel asigurăm continuitatea pregătirii sportive și participarea la competițiile sportive” , a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Sprijinul financiar aprobat pentru CSU Sibiu este de 110.000 de lei, adăugându-se la suma de 231.980 lei acordată din bugetul local în luna iunie a acestui an. În cazul echipei FC Hermannstadt, s-a aprobat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 500.000 de lei, care va suplimenta ajutorul acordat în luna iulie în valoare de 796.026 lei.
Aceste fonduri vor putea fi utilizate de cele două echipe pentru acoperirea cheltuielilor de natură salarială pentru sportivi, staff-ul tehnic și medical și personalul administrativ.
Primăria Sibiu continuă modernizarea cartierului Gușterița
“În paralel cu modernizarea cartierelor de blocuri, lucrăm și în cartierele de case. În Gușterița se lucrează pe strada Podului, care va fi o legătură importantă între cartierul Gușterița şi zona industrială est, aflată în plină dezvoltare. De asemenea, alte 8 străzi de pământ sunt în lucru, o mare parte dintre acestea urmând să se finalizeze până în iarnă. Astfel reabilitarea cartierului Guşterita se apropie de final.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Continuă lucrările pe strada Podului, o investiție în valoare de 15,3 milioane de lei din fonduri europene care presupune modernizarea rețelelor de utilități, a carosabilului și a trotuarelor și crearea de piste pentru biciclete.
Lucrările se execută pe tronsoane, iar până în prezent s-a intervenit pe următoarele sectoare:
⦁ DJ 106 – Scandia, unde s-au introdus o rețea de canalizare pluvială nouă, s-a realizat infrastructura stradală, parcările, trotuarele și pistele pentru biciclete. trotuarele sunt în prezent la nivel de beton, iar pe carosabil s-a turnat primul strat asfaltic.
⦁ Scandia – fabrica de cărămidă, unde s-a introdus rețeaua de canalizare pluvială, s-au realizat trotuarele pe porțiunea dintre Scandia și Tăbăcărie, iar carosabilul este pregătit pentru asfaltare. Între stația de asfalt și fabrica de cărămidă s-au îndepărtat plăcile vechi de beton care alcătuiau carosabilul.
⦁ podul peste Cibin – intersecția cu str. Oltețului, unde s-a refăcut structura rutieră și s-a lucrat la trotuare și intrările spre proprietăți. Trotuarele sunt la nivel de beton
⦁ au început lucrările pe tronsonul dintre str. Oltețului și str. V. Pârvan, unde se lucrează la decopertarea drumului vechi, așezarea noilor borduri și așternerea balastului. În paralel s-a introdus tubulatura pentru cablajul metropolitan și s-a lucrat la iluminatul public.
Alte 8 străzi din cartierul Gușterița, în modernizare:
⦁ str. Bradului, Stejarului și Rovine – asfaltate, urmează marcajele rutiere și ultimele detalii
⦁ str. Flacăra – s-a finalizat montarea pavajului din piatră cubică, iar trotuarele sunt betonate, urmând asfaltarea acestora.
⦁ str. Macazului – urmează asfaltarea trotuarelor și a carosabilului
⦁ str. Viilor:
⦁ pe un tronson s-a așternut asfaltul
⦁ pe celelalte 3 tronsoane se lucrează la rețele și drum
⦁ str. Anul 1848 – s-a lucrat la rețeaua de canalizare și apă
⦁ str. Tineretului – s-a lucrat la rețeaua de canalizare și apă, la tubulatura pentru cablajul metropolitan și la reabilitarea trotuarelor