luni se află rata de transmitere pe localități a covid 19 și se stabilește unde și cum începe școala
Foto Getty Images

Luni, 7 septembrie, Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara vor transmite către Inspectoratele Școlare Județene rata de transmitere a noului coronavirus pentru fiecare localitate în parte. În funcție de aceasta ISJ-urile vor stabili după ce scenariu vor începe elevii cursurile din 14 septembrie.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății.

Cât trebuie să fie rata de incidență cumulată care se aplică celor trei scenarii

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății,

1. Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.

2.Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.

3.La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, ISJ poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.

„Se vor găsi până la urmă soluții în interiorul școlilor, însă ce este important este și ce facem și până ajungem la școală, și după școală. Regulile care vor fi aplicate vor crea condiții de protecție maximale pentru fiecare spațiu în parte. Însă este important și ceea ce se întâmplă atunci când ieșim de la școală, păstrarea tuturor regulilor pe care deja le cunoaștem”, a subliniat secretarul de stat Andrei Baciu conform digi24.ro

Ultima oră

Comentariul meu