Daniela Cîmpean - Descentralizare, dar şi responsabilizare pentru marile proiecte locale

Despre descentralizare se vorbeşte de mulţi ani în România, dar dincolo de declaraţii, măsurile luate de diversele guverne de-a lungul timpului au fost adesea contradictorii. Tocmai de aceea, modificările legislative recente pe care le-a realizat Guvernul Ludovic Orban reprezintă un pas important care face diferenţa.

“A fost adoptată Ordonanța de Guvern privind unele măsuri referitoare la susținerea dezvoltării teritoriale a localităților urbane și rurale din România cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, un document care va rămâne de referință in procesul de descentralizare reală. Practic, autoritățile locale î și pot gestiona singure marile proiecte, fără ca lucrările să se mai realizeze printr-o autoritate centrală a Statului, aşa cum se întâmpla până acum cu centurile municipiilor reşedinţă de judeţ, spre exemplu” – spune președinta Consiliului J udețean Sibiu.

Daniela Cîmpean susține ca la nivelul județului Sibiu,proiec te precum Varianta Ocolitoare Sud Sibiu (Centura Sud) sau trenul periurban pot fi asumate direct de către autoritățile locale prin proiecte accesate în cadrul programelor operaționale regionale, de transport și/sau a de dezvoltare durabilă.
“ Varianta ocolitoare Sud şi alte proiecte ale comunităţilor locale din județul Sibiu pot fi acum demarate prin accesarea directă de fonduri de către autorităţile locale. Sunt sume foarte mari de bani pe care le avem la dispozitie si nu pot decât să salut inițiativa Guvernului României care înţelege faptul că prin autorităţile locale, proiectele se implementează mai bine şi în timp mai scurt. Niciun funcţionar dintr-o instituţie centrală, oricând de bine intenţionat ar fi, nu are cum să fie aproape de situaţia din teren aşa cum este un ales local, afectat în mod direct de nevoia din zona în care trăieşte”- a spus Cimpean.

Varianta Ocolitoare Sud este un proiect prioritar al Consiliului Judeţean Sibiu pentru fluidizarea traficului dinMunicipiul Sibiu, ce aduce totodată dezvoltare economică a localităţilor limitrofe. Pentru acest proiect, Consiliul Judeţean a realizat consultări publice şi a aprobat studiul de pre-fezabilitate. Ultimele modificări legislative de la nivel naţional pun în linie dreaptă proiectul, asigurând sursa de finanţare şi plasând implementarea în mâinile decidenților locali.

Daniela Cîmpean - Descentralizare, dar şi responsabilizare pentru marile proiecte locale

Președinta Consiliului Județea n Sibiu afirmă că ordonanța dă posibilitatea unităților administrativ teritoriale săacționeze fără a mai avea nevoie de implicarea autorităților centrale, fără a mai pierde timp si resurse în relația cu instituții de la București.
“Comunele si orașele se pot asocia, reședințele de județ pot acționa ca atare sau, de asemenea, pot sa inițieze parteneriate. Există, practic, variante pentru fiecare tip de intenție. Totul este ca liderii comunităților sa își dea interesul cu adevărat”- spune Daniela Cîmpean.

Actul normativ aprobat de Guvernul Ludovic Orban asigură dezvoltarea în parteneriat cu comunele limitrofe localităților urbane de proiecte de mobilitate urbană pe bază de acord de parteneriat, dezvoltarea și implementarea de proiecte de infrastructură rutieră care privesc variantele ocolitoare la nivel de municipiu reședință de județ și/sau conectivitatea la rețeaua de transport transeuropeană TEN-T Centrală/Globală, dezvoltarea de proiecte de transport cu trenul metropolitan sau trenul urban, după caz, pentru a crește accesibilitatea populației la serviciul public de transport precum și pentru a susține dezvoltarea urbană înmunicipiile reședință de județ. Este de asemenea vizatădezvoltarea infrastructurii edilitare pentru comunele limitrofe, respectiv a rețelelor de apă-canalizare, rețelelor de drumuri, rețelelor de distribuție a gazelor naturale precum și altor categorii de proiecte de infrastructură pentru a stimula locuirea în localități limitrofe, ca soluții pentru dezvoltarea coerentă a municipiilor reședință de județ.

Ultima oră